Участниците в конференцията за засилване на сътрудничеството и сигурността в

...
Участниците в конференцията за засилване на сътрудничеството и сигурността в
Коментари Харесай

Конференция в Русия осъди задържането на Николай Малинов и визовия скандал

Участниците в конференцията за усилване на съдействието и сигурността в Европа осъдиха задържането в България на ръководителя на Националното придвижване " Русофили " Николай Малинов, както и отхвърли на Съединени американски щати да издаде визи на някои членове на съветската делегация, които трябваше да участват на Общото заседание на Организация на обединените нации. Това заяви пред ТАСС в събота, 28 септември, ръководителят на Комисията за отбрана на държавния суверенитет и попречване на интервенция в делата на Русия към Съвета на федерацията Андрей Климов, който взе участие в конференцията.

" Тъжно е, че никой в ​​света не се възмущава, че човек, покровител на другарството с Русия беше упрекнат в шпионаж. Самият аз бях сюрпризиран от реакцията на участниците в конференцията. Всичките 100 души приветстваха моето предложение от името на нашата конференция да се осъдят прояви, при които съветските политици нямат право да приказват на интернационалните конгреси, тъй като не са им издали визи, както и когато хората, които имат вяра, че Русия е техен другар, са неотложно упрекнати в шпионаж. Това е недопустимо ", съобщи Климов след завършването на конференцията, провела се в Калининград.

Той сподели още, че Малинов е трябвало да взе участие в конференцията, само че не може да направи това, защото е под възбрана да напуща страната.

Сенаторът означи, че с неиздаването на визи американците се намесват в политиката на Русия, не пускат съветските делегати за сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации и принуждават делегацията да се преформатира, както и в дейностите на България се " пречи на българите да бъдат другари с Русия ". " Това е чиста интервенция ", акцентира сенаторът.

Според него в конференцията са взели участие специалисти в региона на сигурността и интернационалното съдействие от повече от 30 европейски страни.

НД " Русофили " и визите

През септември българската прокуратура упрекна Николай Малинов, ръководител на Националното придвижване " Русофили ", за шпионаж. Твърди се, че водачът на придвижването по-конкретно събирал данни за българската вътрешна и външна политика в полза на организацията " Двуглавия орел " и на Руския институт за стратегически проучвания, отбелязва ТАСС.

Специалните служби считат, че обвинените са работили против България и се стремят да трансформират геополитическата ориентировка на страната от Запада към Русия.

По-рано външният министър Сергей Лавров съобщи, че на редица представители на съветската делегация, която е трябвало да дойде на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, не са издадени американски визи. Сред тях са ръководителят на Комисията по интернационалните въпроси към Съвета на федерацията Константин Косачев, ръководителят на Комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки, генералният шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин, както и 10 чиновници на съветското външно министерство.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР