Участниците в конференцията на Договора за неразпространение на ядрените оръжия

...
Участниците в конференцията на Договора за неразпространение на ядрените оръжия
Коментари Харесай

Украинският въпрос провали “ядрения компромис” между Русия и САЩ

Участниците в конференцията на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия не съумяха да реализират единодушие по окончателния документ. Русия и Съединени американски щати си насочиха взаимни обвинявания по този въпрос - съветската страна счита, че повода е в " политизираните и погрешни " изказвания на някои делегации за Украйна. Какво е смисъла на тази платформа и до каква степен Русия се нуждаеше от този документ?

Участниците в конференцията за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) не съумяха да реализират единодушие по окончателния документ заради различия по наличието. Според ръководителя на конференцията Густаво Злаувинен консенсус е реализиран единствено по отношение на времето на идната конференция на ДНЯО през 2026 година и подготовката за нея.

Специалният представител на президента на Съединени американски щати за нуклеарното неразпространение Адам Шейнман пое цялата отговорност за неналичието на финален документ за Русия. Според него измененията, препоръчани от Москва " в последните минути ", " не са по никакъв начин незначителни ". Според него други делегации даже се съгласиха с Русия, като изключиха осъждането на нейните дейности от параграфите за обстановката към Запорожката атомна електроцентрала, чиято територия беше постоянно обстрелвана през последните седмици.

Десетата конференция на ДНЯО се организира в Ню Йорк от 1 до 26 август. То трябваше да се организира през 2020 година, само че пандемията от ковид попречи.

Една от най-проблемните тематики на събитието беше обстановката към ЗАЕЦ, която е под контрола на съветските военни. В окончателния вид на отчета, препоръчан за приемане на последната сесия, конференцията акцентира „ първостепенната значимост на обезпечаването на надзор от страна на способените органи на Украйна върху нуклеарните уреди “, като Запорожка АЕЦ.

Според японската организация “Киодо ” на конференцията е изразена и " сериозна угриженост " от военните дейности в АЕЦ. В по-ранна версия на документа се посочваше, че военните дейности в атомната електроцентрала са водени от „ Руската федерация “, само че тази отпратка беше изключена заради митинга на съветската делегация. Украйна обаче твърди, че това е належащо.

Русия и Украйна взаимно се упрекват в изострянето на военната конюнктура към АЕЦ, което може да докара до съществени последствия. Тази седмица централата за първи път беше краткотрайно изключена от украинската електропреносна мрежа.

На Шейман отговори Игор Вишневецки, заместник-директор на отдела за неразпространение и надзор на въоръженията на съветското външно министерство. Според него с изключение на Русия, доста делегации са имали възражения по плана на окончателния документ. В допълнение към обстановката към Запорожката АЕЦ, полемика се е водила към проекта на Австралия да придобие нуклеарни подводници според пакта за съдействие в региона на сигурността с Англия и Съединени американски щати. Китай, който заема твърда позиция в Южнокитайско море и покрай Австралия, изиска в проектодоклада да бъде записан параграф за възбрана за потребление на технологии за произвеждане на мотори за атомни кораби при производството на оръжия.

Вишневецки е подчертал, че главните възражения на съветската делегация се отнасят до точки, " които имат искрено политически темперамент ". „ Направихме последния си опит, предложихме да променим тези точки, да ги приведем в сходство с незабавния дневен ред, който се отнася до процеса на обзор на ДНЯО, да ги почистим от политически нотки. Има единствено пет такива точки и не приказваме за тяхното унищожаване, а за смяна “, изясни Вишневецки и добави, че настояването на съветската делегация не е намерило отговор.

На пленарната сесия на конференцията позицията на Русия изложи в своето изявление и заместник-ръководителят на делегацията на Руската федерация Андрей Белоусов. В този отчет акцентът е върху обстоятелството, че погрешните и политизирани изказвания на няколко делегации по отношение на Украйна попречиха на постигането на консенсус. „ Конференцията се трансформира в политически пленник за тези, които отровиха полемиките в продължение на четири седмици със своите политизирани, пристрастни, голословни и погрешни изказвания за Украйна. Така те направиха всичко, с цел да попречат на градивната, ефикасна работа на конференцията “, сподели Белоусов.

Дипломатът назова провокации опитите „ да се наложи недопустим политически език по украинските въпроси “ и „ да се употребява конференцията за почистване на сметки с Русия посредством покачване на тематики, които не са директно свързани с контракта “. В същото време той акцентира, че съветската страна не счита неналичието на финален документ за неуспех на конференцията по ДНЯО. В по-ранна версия на отчета участниците също разискаха апела към страните да одобряват доктрини, забраняващи превантивното потребление на нуклеарни оръжия, само че този параграф беше заличен от последната версия.

Американците също се пробваха да подчертаят, че главната задача за неразпространение не предстои на преразглеждане. Шейнман сподели, че Съединените щати са подготвени да изпълнят отговорностите си по член 6 от ДНЯО. Това е един от основните членове, който гласи, че всяка страна по ДНЯО „ се ангажира, добросъвестно, да контракти ефикасни ограничения за преустановяване на конкуренцията в нуклеарните оръжия в близко бъдеще и за реализиране на нуклеарно разоръжаване, както и контракт за общо и цялостно разоръжаване под непоколебим и ефикасен интернационален надзор ”.

ДНЯО влиза в действие на 5 март 1970 година и има 191 държави-членки. Договорът разрешава единствено на пет страни да имат нуклеарни арсенали: Англия, Китай, Франция, Русия и Съединени американски щати. Държавите без нуклеарни оръжия са дали обещание да не ги създават или получават.

Окончателните документи на конференцията потвърдиха удължаването на съглашението за идващите пет години, само че през 1995 година съглашението беше удължено за неопределен срок, тъй че окончателният документ от този момент загуби правно обвързващата си мощ. На предходната конференция през 2015 година окончателният документ не беше координиран заради позицията на Съединени американски щати и техните съдружници във връзка с вероятностите за основаване на зона без нуклеарно оръжие в Близкия изток.

Александър Чеков, старши теоретичен помощник в Центъра за напреднали американски проучвания към МГИМО, отбелязва, че спекулациите за неналичието на дефинитивно изказване са се появили още преди началото на конференцията. Причината е в другите позиции на водещите нуклеарни сили и преди всичко Русия и Съединени американски щати.

Освен това неядрените страни упорстват за личния си дневен ред. „ Но конференцията във всеки случай е значима като тип платформа, тя е значим повсеместен инструмент за разискване на чувствителни въпроси. Самият контракт е едно от най-важните съглашения в региона на интернационалната сигурност “, изясни Чеков.

Днес несъгласията сред нуклеарните и неядрените страни, които предизвикаха приемането на контракта за възбрана на нуклеарните оръжия, се задълбочават, прибавя събеседникът. Бяха демонтирани и редица основни съглашения в региона на интернационалната сигурност, на първо място Договорът за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват. „ Трудности имаше и с удължаването на двустранното съглашение сред Русия и Съединени американски щати за по-нататъшно взаимно понижаване на арсеналите от стратегически настъпателни оръжия (СТАРТ-3). Всичко това провокира недоволството на неядрените страни, защото съгласно член 6 от ДНЯО нуклеарните сили са длъжни да договарят за понижаване на нуклеарните оръжия. Днес на практика няма такива договаряния “, уточни специалистът.

Въпреки това форумът на ДНЯО е място, където неядрените страни могат да изразят своите опасения и да се опитат да повлияят по някакъв метод на нуклеарните страни. „ Затова, макар неналичието на дефинитивно изказване, фактът на разговор в подобен необятен формат е доста скъп. Днес опция на този обект просто няма ”, уверен е Чеков.

Генералният шеф на Руския съвет по интернационалните връзки Андрей Кортунов е склонен, че резултатите от конференцията са били предсказуеми, само че „ въпреки всичко не е краят на света “. „ Не може да се каже, че това е краят на режима за неразпространение на нуклеарни оръжия. Но е даден сигнал да се придаде по-голямо значение на този проблем, който не е отшумял ”, сподели Кортунов.

Той уточни неналичието на различни места за сходни полемики. „ Можете да се оплаквате от несъвършенството на конференцията и да кажете, че това не е доста ефикасен механизъм. Но различен няма и няма да има в близко бъдеще. Трудно ми е да си показва по какъв начин би било допустимо в този момент да се сътвори многостранна конструкция, която да се оправи с казуса с неразпространението с огромен триумф. Трябва да работим с това, което имаме. Конференцията отразява настоящото положение на казуса. Честно казано, това положение не може да ни задоволи, само че би трябвало да вървим напред “, уверен е събеседникът.

Според специалиста резултатът от конференцията не е резултатът, на който бихме желали да се надяваме, общият политически декор се оказа „ доста противен “. „ Последните години не бяха доста положителни за режима на неразпространение. Имаше проблеми с опитите за възобновяване на Съвместния изчерпателен проект за деяние за иранската нуклеарна стратегия, с корейската нуклеарна стратегия. Виждаме, че редица нуклеарни сили демонстративно усилват арсеналите си и в действителност нарушават ДНЯО. Надявам се, че идната обзорна конференция, в случай че се състои, ще бъде по-продуктивна “, акцентира Кортунов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР