Участниците в експеримента си изпращат взаимно командиУчени демонстрираха фундаменталната възможност

...
Участниците в експеримента си изпращат взаимно командиУчени демонстрираха фундаменталната възможност
Коментари Харесай

Свързаха в мрежа три човешки мозъка

Участниците в опита си изпращат взаимно команди

Учени демонстрираха фундаменталната опция за продан на информация сред човешки мозъци

През последните години учените интензивно създават принадлежности, които дават опция за четене на мисли и прехвърлянето им в мозъка на различен човек. Засега сходни технологии имат стеснен резултат, само че показват фундаментална опция за продан на информация.

През 2015 година откриватели от Университета във Вашингтон съумяха да свържат мозъка на един участник в опита с мозъка на различен, употребявайки електроенцефалография (EEG) за вписване на електрическата интензивност на мозъка и транскраниална магнитна стимулация (TMS), с цел да предават информацията. По време на опита доброволците участваха в игра с въпроси.

Очевидната последваща стъпка беше да се сътвори мрежа от три човешки мозъка. В неотдавнашен опит участниците, изолирани един от различен, си изпращаха мисли, до момента в който играят Тетрис.

Двама от участниците, с екипировка за EEG, виждат екрана изцяло и могат да изпращат „ команди “ за завъртане на фигурките към третия участник, който вижда единствено горната част на екрана, където се появяват фигурките – с цел да ги обработва вярно, той получава команди благодарение на TMS.

В неотдавнашен опит участниците, изолирани един от различен, си изпращаха команди, до момента в който играят Тетрис (източник: MIT Technology Review)

За да съобщи команда за ротация, да вземем за пример, съответният участник би трябвало да огледа светодиода на ръба на екрана, мигащ на периодичност 15Hz. Втори светодиод, мигащ с периодичност 17Hz, служи за предаване на команда за отменяне на завъртането.

Възприемайки мигането на светлината, мозъкът генерира импулси със същата периодичност, което се записва от EEG. При стимулиране на избрани елементи от мозъка на тази периодичност благодарение на TMS, у индивида поражда чувство за мълния. След като получи сигнали от двамата сътрудници, „ приемникът “ извършва вярната команда.

За да усложнят опита, учените се пробват да трансформират случайно командите, изпращани към „ приемника “. Така те вкарват детайл на неточност, присъстващ в същинската връзка. Оказва се, че човек може да разграничи вярната информация от погрешната, в случай че разполага с описания „ протокол “ за взаимоотношение с сътрудниците.

Според откривателите, технологията може елементарно да се мащабира – както по брой на участниците в мрежата, по този начин и по дистанциите, които ги разделят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР