Участници във вчерашния протест в Белград се опитват да нахлуят

...
Участници във вчерашния протест в Белград се опитват да нахлуят
Коментари Харесай

Хиляди излязоха по улиците Белград с искане за касиране на изборите

Участници във вчерашния митинг в Белград се пробват да нахлуят в постройката на кметството. Снимка: AP

Хиляди сърби се събраха в центъра на столицата Белград през вчерашния ден на антиправителствен митинг с искане да се анулират парламентарните и локалните избори, откакто часове по-рано президентът Александър Вучич съобщи, че няма да почете желанието на част опозицията за анулиране на вота, съобщи Ройтерс.

Популистката ръководеща Сръбска прогресивна партия (СПП) завоюва 46,72% от гласовете на предварителните парламентарни избори предишния уикенд, сочат  предварителните резултати на Централната изборна комисия.

В понеделник интернационалната задача за наблюдаване съобщи, че СПП е спечелила преимущество по непочтен метод, тъй като медиите са показали пристрастност. Освен това съгласно задачата президентът Александър Вучич е показал непозволено въздействие и също по този начин има нарушавания при гласуването, като да вземем за пример пазаруване на гласове. Вучич от своя страна съобщи, че изборите са били почтени, отбелязва Ройтерс. По думите му, Министерството на вътрешните работи е прегледало всички бюлетини на гласоподаватели, които част от опозицията дефинира като „ фантоми “, и е открило, че всички са били вписани в изборните описи, съобщи Танюг. Вучич съобщи, че нови избори ще има не по-рано от 2027 година

Сръбската полиция употребява пикантен спрей против участници в днешния митинг в Белград, описа свидетел пред Ройтерс. Силите на реда прибегнаха до въпросната мярка, откакто протестиращи се пробваха да нахлуят в кметството, където се обитава локалната изборна комисия. Демонстранти се покатериха по стените на постройката и счупиха някои от прозорците ѝ, споделя още източникът на английската организация.

Левоцентристкият опозиционен алианс " Сърбия против насилието " зае второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия - трето с 6,56%.

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалиция " Сърбия против насилието " се пробваха да отворят вратата на кметството, само че не съумяха да влязат, до момента в който тълпата викаше " влизайте, влизайте " и " не се предавайте ".

Друг член на коалиция " Сърбия против насилието " Мариника Тепич е в гладна стачка от изборите насам с искане те да бъдат анулирани.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР