Участието на Никол Кидман в новата екранизация на романа Нежна

...
Участието на Никол Кидман в новата екранизация на романа Нежна
Коментари Харесай

Участието на Никол Кидман в новата екранизация на романа „Нежна песен“ предвещава успех по добре позната схема

Участието на Никол Кидман в новата екранизация на романа „ Нежна ария “ предвещава триумф по добре позната скица. Австралийската актриса към този момент е посочила, че се оправя впечатляващо с функции в психически трилъри. Последното й звездно телевизионно присъединяване беше точно в сериал на НВО – „ Отмяната “ от 2020 година Там Кидман влезе в ролята на умна и заслепена жена, която е принудена да одобри, че брачният партньор ѝ е умопобъркан. 

„ Отмяната “ е екранизация на романа на американската писателка Джийн Ханф Корлиц „ Трябваше да знаеш “ („ You Should Have Known “) от 2014 година – книга, ходеща „ по ръба “ сред трилъра и обществения „ чиклит “. Никол Кидман е съвършеният избор за ролята на съумяла и излъгана жена, която ще изживее покруса. 

За разлика от романа на Корлиц, „ Нежна ария “ (носител на премия „ Гонкур “ през 2016 г.) на френската писателка от марокански генезис Лейла Слимани не предлага нито мистерия, нито излаз за героите, чийто свят се срутва. Книгата на Слимани е преведена в целия свят – в това число и на български език, и е продадена в милиони екземпляри. За своя сюжет – ликвидиране на две дребни деца, осъществено от бавачката, авторката употребява автентичен случай в Ню Йорк. Романът към този момент има една киноадаптация от 2019 година под режисурата на Люси Борлето с присъединяване на Карин Виар, Лейла Бехти и Антоан Рейнар. 

Подобно на романа, френската киноверсия предлага една съвсем камерна визия към живота на семейство, решило да се довери на напълно чужд човек. Успоредно с историята, довела до убийството на децата, хладният жанр и на писателката Слимани, и на режисьорката Борлето водят читателя и фена към размишления за фактически вековна обществена процедура – родителят е податлив да повери децата си на непознати хора под въздействие на скрити комплекси, на желанието си да спести пари, на импулса си да бъде свободен, „ маскирайки “ това свое деяние като грижа... тъй като по този начин вършат всички. 

Истинското ликвидиране в Ню Йорк, дало повод за написването на романа, е осъществено от представителка на емигрантско малцинство. Слимани придвижва историята си в Париж, само че обръща етническата принадлежност на героите. Работещите, „ привилегировани “ родители са от марокански генезис. Идеалната бавачка, наета от тях, е французойка. Зрителят може да чака, че в тази продукция на НВО Никол Кидман няма да играе почтена и подведена жена. Носителката на „ Оскар “ е от същия физически вид като френската актриса Катрин Виар, която играе бавачката. Голямата „ находка “ на писателката Лейла Слимани е да изостави нормалната скица, в която бавачката е от непрестижна, непривлекателна общественост. 

Авторите на бъдещия сериал би трябвало да се оправят с тежка задача – да екранизират в няколко епизода един от най-успешните, само че и плашещи романи от последните години, съпоставим с класическия „ Колекционерът “ на Джон Фаулз от 1963 година (екранизиран през 1965 година под режисурата на Уилям Уайлър). В това отношение френската киноверсия на Борлето има преимуществото да не се стреми към огромен комерсиален триумф. Не е по този начин с американския „ колос “ НВО, който би трябвало да реализира гледаемост, екранизирайки най-големия призрачен сън на феновете от часовия диапазон за възрастни. Една сполучлива екранизация на „ Нежна ария “ несъмнено има капацитета да се подреди до минисериала „ Чернобил “ от 2019 година – гледаема покруса с авансово прочут край, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР