Участието на директора на Неофим АД Стефан Димитров в политическо

...
Участието на директора на Неофим АД Стефан Димитров в политическо
Коментари Харесай

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Участието на шефа на " Неофим " АД Стефан Димитров в политическо риалити с някогашния министър председател Бойко Борисов от фейсбук профила на последния на 13 август навлече на завода инспекция от Главната ревизия по труда. Причината - изпълнителната организация се е самосезирала по медийни изявления, че в предприятието за торове са прибегнали до " всеобщи уволнения " и са били съкратени 61 служащи в следствие от високите цени на природния газ. Публикациите се основават на изказванията на Стефан Димитров и Бойко Борисов.

Инспекцията по труда в Хасково бързо е почнала инспекция дали заводът е спазил трудовото законодатество, освобождавайки огромен брой от чиновниците си и дали в действителност става дума за " всеобщи уволнения според Кодекса на труда ". Резултатът бе оповестен през днешния ден на формалната страница на държавната институция. И констатациите се разминават с чутото и отразеното от медиите след съботното посещаване на водача на ГЕРБ и негови съпартийци в Димитровтрад в " тихия " цех.

Проверката е открила, че " част от прекратените трудови контракти са на съображение добито и упражнено право на пенсия за застрахователен стаж и възраст ". Прекратени са били и трудовите контракти на служащи, които са били назначени за избран период и за осъществяването на избрана работа. " Има единствено два случая на прекъснати трудови контракти въз основа на взаимно единодушие, изразено документално сред страните. Нито едно от основанията не е обвързвано с процедурата за всеобщи уволнения ", декларират от инспекцията по труда. Възнагражденията на служащите са изплатени в целокупност, а срокът да бъдат получени заплатите за месец юли е 25 август.

По време на политическата колекция на 13 август от страна на Димитров и Борисов се чу и по какъв начин заводът сега не работи, тъй като е бил заставен да прекрати произвеждане - още веднъж поради газа и политиката на държавното управление на " Продължаваме промяната ". Всъщност още на 1 август предприятието е оповестило годишния си планов ремонт и това е съответно обявено в уеб страницата му. " Неохим " излиза в планов ремонт всяка година, а от личните му отчетни документи се вижда, че цикълът му на непрекъсната работа е в границите на 6-9 месеца годишно.

За краткотрайното прекратяване на активността на " Неохим " тази година е обявено още в края на 2021 година, когато се вършат поръчки за ползване на природен газ към " Булгаргаз ", изясни и Филип Ромбаут - съсобственикът на другия огромен цех за торове в България - " Агрополихим " в Девня. Белгийският предприемач излезе с остра реакция във фейсбук профила си след изказванията на Бойко Борисов. По думите на Ромбаут - този път не е замълчал, тъй като " границите на приличието са преминати ".

Междинният финансов доклад на завода за торове в Димитровград регистрира рекордна облага от 75 млн. лева от началото на годината, като това е четворен растеж в съпоставяне със същия интервал предходната година. Разходите за заплати са 12 млл лева, с осигуровките - 15 млн. лева, откри инспекция на някогашния народен представител от " Демократична България " Владислав Панев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР