Участъкът от магистралата през Кресненското дефиле е спорен от екологична

...
Участъкът от магистралата през Кресненското дефиле е спорен от екологична
Коментари Харесай

Кабинетът защити "Струма" през Кресненското дефиле пред Комитета за дивата природа

Участъкът от автомагистралата през Кресненското дефиле е противоречив от екологична панорама точка, тъй като част от площите попадат в територия на Натура 2000.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Срокът за офертите за права от " Струма " при Кресна е продължен с две седмици

АПИ би трябвало да отговори на още въпроси от претенденти в търга за 450 млн. лева Новата дата е 6 декември
22 ное 2018
Край на обжалването на трасето на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле

Обществените поръчки за строителството на така наречен източен вид бяха оповестени още през август
2 ное 2018
Екоминистърът утвърди трасето на " Струма " с два обособени пътя

Въпреки съпротивата на екоорганизации това е следващата стъпка към одобряване на плана с еднопосочно придвижване през Кресненското дефиле
23 окт 2017
Екоорганизации са пратили тъжба в Европейска комисия против градежа на " Струма " през Кресненското дефиле

Правителството обаче демонстрира, че поддържа разновидността, в който придвижването в посока София минава точно оттова
12 юли 2017 " Струма " може да се строи към този момент ", съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в коментар по Българска национална телевизия след съвещанието на Постоянния комитет към Бернската спогодба за запазване на дивата европейска флора и фауна и естествените местообитания, което се организира на 27 ноември в Страсбург. Постоянният комитет* прегледа случая със строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле откакто природозащитни организации, обединени в коалиция " Да спасим Кресненски пролом ", подадоха тъжба за нарушение на екологичните правила. В края на седмицата управлаващите в България дадоха да се разбере, че окачествяват резултатите от съвещанието като удобни, макар че досието за " Струма " и Креснеското дефиле не е затворено напълно, а комитетът декларира, че ще следи проблема и ще чака българските управляващи да го осведомят за развиването на процедурата, както и за решението на Европейската комисия за разпределяне на финансиране на сектора.

Бернската спогодба е политически документ, само че страните, които са я утвърдили, поемат ангажимент да подтикват " национална политика за опазване на дивата флора и фауна и естествените местообитания ", като се подчертава върху полагането на грижи за застрашените типове. В петък " Капитал " изпрати въпроси до Министерството на околната среда и водите и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) има ли резултат решението на Постоянния комитет към конвенцията по тематиката със строителството и какво следва оттук насетне.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Става ясно обаче, че сагата с трасето през Кресненското дефиле върви към развръзка, въпреки краят да не е близо. В края на ноември беше подхваната поредна стъпка по реализирането на плана за автомагистрала " Струма " през дефилето.

Същевременно, България още не е подала апликационната форма за европейското финансиране на сектора от Струма, излиза наяве от отчета на държавното управление пред Постоянния комитет. В момента върви социална поръчка, като периодите за подаване на предложения бяха отсрочени с няколко седмици. Очевидно, с изключение на въпроса от кое място тъкмо да минава трасето, казусът с тази част от автомагистралата ще продължава да е осъществяването в период, тъй че да не се изгубят парите по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура ".

Какво стана в Страсбург

Участъкът от автомагистралата през Кресненското дефиле е противоречив от екологична панорама точка, тъй като част от площите попадат в територия на Натура 2000. Според коалиция " Да спасим Кресненското дефиле " определеният от държавното управление вид за трасе - едното платно на автомагистралата да мине по сегашния път Е79 и надлежно през самото дефиле, " обрича освен извънредно богатото биоразнообразие в пролома, само че лимитира достъпа на локалните хора до районния център Благоевград, заплашва още повече сигурността на пътуващите по тази права, както и лимитира развиването на рафтинг и каякинг туризма ". Според тях и увеличеният интернационален трафик през дефилето ще повлияе зле на околната среда. В своя отчет пред Комитета, природозащитниците загатват, че има риск да се разшири съществуващият път Е79, което не е оповестено публично, само че е загатвано от управляващите, а сходно уголемение не е включвано в оценката за влияние върху околната среда (ОВОС).

От своя страна пък българското държавно управление акцентира в позицията си, че Върховният административен съд (ВАС) постави завършек на обжалването на екооценката на трасето. Правителството желае Комитетът да затвори досието по проблема напълно.

Комитетът в някакъв смисъл дипломатично е приел доводите и на двете страни. В своето мнение, той оставя досието като " допустимо ", т.е. не затваря случая напълно. Освен това декларира, че ще следи проблема и българските управляващи ще би трябвало да го осведомят по напредъка на процедурата, както и за " всякаква друга обвързвана и нова информация, в това число и по обезщетителни ограничения, планувани по отношение на определената опция за ЛОТ 3.2 ". От комитета прибавят, че чакат решението на Европейската комисия (ЕК) по апликационната форма, което в някакъв смисъл ще е отговор и на въпроса дали този вид на трасето е допустим от позиция на Брюксел.

А часовникът върви

Освен че тематиката с трасето беше спорна, въпросният лот се забавя и със самите тръжни процедури. Двете публични поръчки за новия път в посока София бяха със периоди за подаване на офертите надлежно на 22 и 29 ноември, само че от АПИ ги удължиха. Сега предложения се одобряват до 6 и 17 декември надлежно.

Финансирането към момента не е утвърдено по простата причина, че България не е подала апликационната форма пред Европейска комисия за кандидатстване. Според отчета на държавното управление това би трябвало да се случи напълно скоро. Прогнозната стойност е над 1 милиарда лева с Данък добавена стойност.

Магистралата би трябвало да се приключи до края на 2022 година В противоположен случай европейското финансиране за цялата " Струма " по оперативната стратегия ще се изгуби и ще се наложи България да връща парите на Брюксел.
-------
*Постоянният комитет към Конвенцията на Съвета на Европа за запазване на дивата европейска флора и фауна и естествените местообитания, известна като Бернската спогодба, е конструкция в която могат да влизат представители на всяка държава-страна по конвенцията. Комитетът се привиква на съвещания от генералния секретар на Съвета на Европа и дава отговор за контрола по използването на конвенцията, като оттправя рекомендации и оферти. Той не може да постанова наказания или да произнася неоправдателни решения, както да вземем за пример другата конструкция на Съвета на Европа - Европейският съд по правата на индивида, само че неговите оценки имат политическо и имиджово значение и могат да бъдат вземани поради от други органи на Съвета на Европа, както и от институциите на Европейския съюз
България е утвърдила Конвенцията за запазване на дивата европейска флора и фауна и естествените местообитания през 1991г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР