UBS ще публикува на 31 август първия си отчет за

...
UBS ще публикува на 31 август първия си отчет за
Коментари Харесай

Първи отчет след сделката UBS-Credit Suisse. За какво следят инвеститорите

UBS ще разгласява на 31 август първия си доклад за приходите след небрежно проведеното усвояване на швейцарския си съперник Credit Suisse, което ще хвърли нова светлина върху въздействието на договорката и вътрешната работа на новия банков колос.

Освен данните за второто тримесечие, които бяха забавени с повече от месец поради сложността на договорката, написа Reuters, вложителите ще се вглеждат във всяка спомагателна информация, с цел да схванат по какъв начин протича най-голямото банково избавяне след международната финансова рецесия.

Информационната организация показва и главните аспекти, които ще следят вложителите и анализаторите в четвъртък:

Мащаб на вредите в Credit Suisse

Резултатите на UBS ще включват настрана обявяване за Credit Suisse, предоставящо по-подробен обзор на нейните проблеми, които UBS към този момент е поела.

Информацията ще покаже мащаба на вредите, нанесени на репутацията на Credit Suisse измежду клиентите, и по-специално на нейния закъсал клон за ръководство на благосъстоянието след спасяването на банката, проведено от швейцарските управляващи.

Credit Suisse към този момент уточни, че чака да регистрира огромна загуба за 2023 година

Илюстрация на трайните вреди, нанесени на доверието на клиентите в банката, е фактът, че се чака отливът на пари от нея да продължи и през април-юни макар избавителната интервенция.

Това ще докара до в допълнение понижаване на активите, ръководени от дъщерното сдружение, от 500 милиарда франка в края на март.

Клиентите бягат от UBS?

Доскоро богатите клиенти постоянно държат сметки и в UBS, и в Credit Suisse, с цел да не слагат всичките си яйца в една кошница, показва още Reuters и прибавя:

„ Сега обаче някои от тях може да решат да реалокират част от парите си другаде, с цел да разпределят риска “.

През предходните тримесечия UBS регистрира забележителен приток на средства, защото се възползва от това, че клиентите на Credit Suisse търсят по-сигурни други възможности.

Сега, откакто двете компании се сляха, този резултат може да се обърне, настояват банкови анализатори. Анализаторът на Deutsche Bank Бенджамин Гой да вземем за пример счита, че чака с течение на времето да се следи отлив на до 100 милиарда швейцарски франка.

Резултатите тази седмица ще покажат дали тази смяна към този момент е почнала.

Бъдещето на швейцарската банка

Много банкови наблюдаващи чакат да видят какво ще направи UBS с " перлата в короната " на Credit Suisse - нейното швейцарско поделение.

Главният изпълнителен шеф на UBS Серджо Ермоти даде обещание да вземе решение до края на лятото и доста анализатори чакат развиване на въпроса тази седмица.

Като разновидности се преглеждат отделянето или продаването на швейцарския бизнес, както и цялостната интеграция, която съгласно Ермоти е евентуална, само че не е известна в Швейцария. Много от швейцарските политици, които водят акция за национални избори, се изричат срещу сходна стъпка, изразявайки опасения, че тя ще докара до закриването на хиляди работни места.

UBS обаче може би ще успее да понижи този напън, откакто разгласи, че няма да употребява финансовите гаранции на държавното управление, предоставени за реализирането на договорката, като по този метод ще освободи данъкоплатците от отговорност.

Съкращения на работни места

При оповестяването на поглъщането през март UBS декларира, че чака икономии на разноски в размер на повече от 8 милиарда $, 75% от които ще дойдат от съкращаването на личния състав на банката, който със сливането набъбна до 120 000 души.

Анализаторите чакат UBS да редуцира към 1/3 от световната работна мощ на обединената група, или 30 000-35 000 работни места.

Пълното консолидиране на локалното поделение на Credit Suisse пък може да засегне до 10 000 работни места единствено в Швейцария.

Резултатите в четвъртък би трябвало да покажат с какъв брой към този момент е намалял броят на чиновниците на Credit Suisse, който в края на март беше 48 000 души. Въпреки че до момента огромна част от напускането на личния състав е било непринудено, банкерите се приготвят за нови талази от съкращения.

Най-висока облага

Анализаторите чакат UBS да регистрира чиста облага в размер на 33,45 милиарда $ за второто тримесечие, съгласно изследване, извършено от швейцарската банка.

Огромната цифра значително отразява еднократното нарастване на финансовия резултат от закупуването на Credit Suisse единствено за част от цената му. Анализаторите не го правят оценка като образец за това по какъв начин комплицираното обединение може да изкриви същинската картина и споделят, че вниманието им ще бъде ориентирано другаде.

" Ще се съсредоточим повече върху размера, скоростта и мащаба на програмата за преструктуриране ", споделя Томас Халет, анализатор от Keefe, Bruyette & Woods.

Нежелани активи

Очаква се UBS да оповести спомагателни детайлности за сбирката от нежелани активи на Credit Suisse, известна като " неосновно звено ", която включва заеми, наследени активи и структурирани артикули.

Но информацията за това звено е малко и анализаторите се надяват да схванат повече за размера на този портфейл, какъв брой време ще отнеме ликвидацията му и какви са разноските, свързани с него.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР