UBS ще изплати 388 млн. долара на британските и американските

...
UBS ще изплати 388 млн. долара на британските и американските
Коментари Харесай

UBS изплаща $388 млн. на регулатори след провал на Credit Suisse

UBS ще изплати 388 млн. $ на английските и американските регулаторни органи във връзка със покупко-продажбите на Credit Suisse с частната капиталова компания Archegos Capital Management, заяви швейцарската банка, представена от Reuters.

Това е единствено първото от редица отговорности, които UBS може да се наложи да заплати, откакто предишния месец завърши поглъщането на Credit Suisse, наследявайки правните борби на банкрутиралата банка.

Федералният запас на Съединени американски щати разгласи, че е наложил санкция на UBS Group AG в размер на 268,5 млн. $ за непозволени дейности на Credit Suisse във връзка със покупко-продажбите ѝ с несъществуващата капиталова компания Archegos Capital Management.

Фед съобщи, че Credit Suisse неколкократно не е съумяла да в профил минусите в ръководството на риска при покупко-продажбите си с компанията и е изгубила 5,5 милиарда $, когато тя се срина през 2021 година  UBS ще заплати и на Английската централна банка 87 млн. паунда (119 млн. долара), с което общият размер на заплащанията доближава 388 млн. $.

Предварителните отчети посочваха, че американският регулатор ще наложи глоба в размер до 300 млн. $, а английският регулатор ще санкции UBS с до 100 млн. паунда поради покупко-продажбите на банката с Archegos, отбелязва Reuters.

UBS заяви още, че ще затегне дисциплината във връзка с оперативното ръководство и ръководството на риска в Credit Suisse, откакто завърши поглъщането на по-малкия си съперник.  

Банката също по този начин съобщи, че има намерение да позволи оставащите правосъдни разногласия с Credit Suisse в " най-хубавия интерес на заинтригуваните страни, в това число вложителите, клиентите и чиновниците ". През май, директно преди приключването на договорката, UBS съобщи, че планува 4 милиарда $ за евентуални правосъдни каузи, свързани с придобиването на Credit Suisse.

Въпреки че не може да постанова санкции, швейцарският финансов регулатор FINMA разпореди корективни ограничения след случая с Archegos, в това число промени в културата на възнагражденията на банката, които да регистрират в по-голяма степен склонността към риск, отбелязва Reuters.

Регулаторният орган добави, че е почнал изпълнително произвеждане против неназован някогашен банкер на Credit Suisse.

Archegos Capital Management разгласи банкрут през март 2021 година В разследване на това, UBS също загуби средства, защото залозите на хедж фонда със мощен ливъридж върху някои софтуерни акции се оказаха несполучливи и цената на портфейла му внезапно спадна.

Независим отчет по случая разкритикува държанието на Credit Suisse, като съобщи, че загубите са резултат от " фундаментален неуспех в ръководството и контрола на капиталовата банка и по-специално на нейния отдел за брокерство ".

" Неуспехите на Credit Suisse да ръководи дейно рисковете бяха извънредно съществени и сътвориха опасност за сигурността и стабилността на сдруженията. Широкото разпространяване на тези пропуски докара до днешната санкция ", съобщи заместник-управителят на Английската централна банка Сам Уудс.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР