Убийството на лидер на палестинското ислямистко движение Хамас в Ливан

...
Убийството на лидер на палестинското ислямистко движение Хамас в Ливан
Коментари Харесай

Заплахи заваляха отвсякъде след убийството на лидер на Хамас в Ливан

Убийството на водач на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " в Ливан докара до по-нататъшна рискова ескалация на спора с Израел и торпилира договарянията за освобождение на държаните в линията Газа заложници, установи в. " Франкфуртер рундшау ".

Докато израелските военни отхвърлиха да разясняват известията за целеустремено ликвидиране на Салех ал Арури, ливанската шиитска милиция " Хизбула " разгласи подготвеност за възмездие във вторник вечерта: " Това закононарушение в никакъв случай няма да мине без отговор или наказване. “ Напредъкът за реализиране на договорка за заложници към този момент не е вероятен, заяви израелският вестник " Аарец ", базирайки се на арабски дипломатически кръгове.

" Хамас " и " Хизбула " упрекват Израел

Заместник-ръководителят на политическото бюро на " Хамас " беше погубен при детонация в ливанската столица Бейрут, заяви ДПА, базирайки се на представители на " Хизбула " във вторник вечерта. Според " Хамас ", който е съдружник на " Хизбула ", са починали общо седем души, в това число двама водачи на въоръженото крило на " Хамас ". Терористичната организация незабавно упрекна Израел.

Арури, който Израел счита за уредник на нападенията против заселници в Западния бряг, от дълго време е цел за заличаване. Смята се, че той е отговарял за активността на военното крило на " Хамас " в Западния бряг. Израел обаче не пое отговорност за убийството на Ал Арури, както акцентира съветникът по сигурността на израелското държавно управление.

" Който и да е направил това, би трябвало да е ясно, че това не е нахлуване против ливанската страна. Това даже не беше нахлуване против " Хизбула " ", съобщи Марк Регев, консултант на израелския министър председател,  пред американската телевизия Ем Ес  Ен Би Си в явен опит да разсее взривоопасната обстановка. Предполагаемата офанзива е била ориентирана само към " Хамас ".

Френският президент Еманюел Макрон прикани израелското държавно управление да " заобикаля всякакво ескалиращо държание, изключително в Ливан ". Според известия в медиите това е било оповестено от Елисейския замък в Париж във вторник вечерта след телефонен диалог сред Макрон и Бени Ганц, министър във военния кабинет на Израел. Франция ще продължи да предава тези послания за въздържаност на всички участници, директно или индиректно ангажирани в региона, се споделя в известието.

Ръководителят на " Хизбула " се закани на Израел

От началото на войната в линията Газа, последвала осъщественото от " Хамас " кръвопролитие в Израел на 7 октомври, в израелско-ливанския граничен регион неколкократно се стига до конфликти сред израелската войска и " Хизбула ". И от двете страни имаше жертви. Съществуват опасения, че убийството на Арури може да докара до ескалация на спора. 

Това пролича от произнесената в сряда тирада от водача на авторитетната ливанска въоръжена формация " Хизбула " Хасан Насралла. Той уточни, че убийството от страна на Израел на заместник-ръководителя на нейната съюзническа формация " Хамас " в Бейрут съставлява " тежко, рисково закононарушение, за което ние не можем да замълчим ", съобщи Ройтерс. 

Насралла съобщи, че " бързите " дейности на " Хизбула " на 8 октомври и обстрела през границата от този момент са попречили на Израел да разшири акцията си на бомбардировки над Ливан. Той даде обещание, че " няма да има лимит " и " няма да има правила " за бойните дейности на неговата формация, в случай че Израел реши да стартира война против Ливан.

" Ако някой мисли за война против нас, в резюме казано, ще съжалява ", добави Насралла и още веднъж се закани убийството на Арури да не остане ненаказано.

Първа ответна офанзива против Израел

Във вторник " Хизбула " разгласи, че нейните бойци са в " най-висока степен на подготвеност ". Същата вечер милицията съобщи, че е направила първата офанзива против израелски бойци наоколо до границата. Имало е починали и ранени. Според известия в израелските медии армията към този момент чака и обстрел с ракети с по-голям обхват. Шиитската формация " Хизбула " се счита за доста по-мощна от " Хамас ".

Подобно на " Хамас ", за " Хизбула " също се твърди, че разполага със система от тунели, която съгласно информации в медиите е доста по-усъвършенствана от тази на " Хамас ". Подземните тунели се простират на стотици километри в южната част на Ливан до границата с Израел, заяви във вторник " Таймс ъв Израел ", цитирайки специалиста по разузнаване Тал Беери.

" Хамас " употребява личната си мрежа от тунели за отбрана от масираните бомбардировки на Израел и за логистична база. Терористите също по този начин употребяват тунелите, с цел да излязат като че ли от нищото и да нападат в тил приближаващите се израелски бойци. 

Американски институт: Съкращаването на израелските войски в Газа оказва помощ на " Хамас "

Според американски специалисти израелската войска рискува да играе в интерес на ислямистката организация " Хамас " във войната в Газа, като понижава досегашните си бомбардировки. Според отчет, оповестен от американския Институт за проучване на войната (ИИВ) във вторник, израелските въоръжени сили са минали към фаза на целенасочени интервенции с по-малък брой бойци в северната част на линията Газа, което евентуално ще разреши на силите на " Хамас " да се прегрупират. Наскоро израелската войска изтегли пет бригади и разреши на някои резервисти краткотрайно да се върнат към цивилния живот.

Междувременно израелската войска е унищожила няколко подразделения на " Хамас " и е обезсилила други, изключително в северната част на линията Газа. " Но сега военните сили на Хамас не са нито победени, нито унищожени ", изяснява ИИВ. " По-скоро намаляването на израелския напън ще разреши на " Хамас " да възвърне военния си потенциал и инфраструктура ", се споделя в разбора.

Няма изгледи да се договаря за договорка със заложници

С посредничеството на Катар, Египет и Съединени американски щати в края на ноември Израел и " Хамас " се споразумяха за преустановяване на огъня, траяло няколко дни. През това време някои заложници бяха освободени от израелски затвори в подмяна на палестински пандизчии. Според вестник " Аарец " след убийството на Арури договарянията за вероятно ново съглашение за заложниците сред враждуващите страни са в застой.

Преговорите в този момент са съсредоточени върху предотвратяването на ескалация сред Израел и Ливан, заяви израелският вестник във вторник вечерта, базирайки се на арабски дипломатически кръгове. Убийството на Арури промени обстановката.

Докато светът тръпне какво се крие зад думите на шейх Насралла, филантропичното състояние в линията Газа " безшумно " остава пагубно.

Военният специалист Майкъл Хоровиц от мозъчния концерн " Льо Бек Интернешънъл " в този момент предизвестява в " Екс ": " Бях внимателен по отношение на вероятността за война сред " Хизбула " и Израел. Но след нападението в Бейрут в никакъв случай не сме били толкоз покрай тотална борба сред " Хизбула " и Израел ".

" Предстоят сложни и грозни времена ", изясни Емил Хокайем, шеф на отдела за близкоизточна сигурност в Международния институт за стратегически проучвания. Защото: " Като се има поради жестокостта на боевете против " Хамас " в Газа, има вяра ли някой, че интервенция против по-голяма, по-компетентна и закалена в борбите организация като " Хизбула ", която разполага с по-богат боеприпас и същинска стратегическа дълбочина, ще бъде лесна? ", цитира " Билд " неговото мнение.

" Гняв Божи ".2

" Днес сме в разгара на война. И през днешния ден, както и преди 50 години, Мосад се ангажира да разчисти сметките си с убийците, които минаха границата с Газа на 7 октомври, с уредниците и техните спонсори ", съобщи ръководителят на израелската разследваща работа Давид Барнеа, съобщи Франс прес.

" Ще отнеме време, както и след всеобщото ликвидиране в Мюнхен, само че ще ги застигнем, където и да се намират. Всяка арабска майка би трябвало да знае, че в случай че синът ѝ е взел участие, директно или индиректно, в кървавата баня от 7 октомври, кръвта му ще бъде на главата ѝ ", добави Барнеа, цитирайки буквално стих от Библията.

Очевидно външното разузнаване на Израел приготвя – или към този момент е почнало – интервенция по сходство на " Гняв Божи ", която беше задействана против водачите на палестинската терористична организация " Черния септември ", чиито бойци убиха 11 израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година

Всичко това допуска, че преди малко почналата 2024 година в Близкия изток ще бъде белязана с доста напрежение.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР