Убийството на едно 17-годишно момиче шокира целия свят. В нейната

...
Убийството на едно 17-годишно момиче шокира целия свят. В нейната
Коментари Харесай

17-годишно момиче се омъжи насила за братовчед си, след това той я обезглави

Убийството на едно 17-годишно момиче шокира целия свят. В нейната страна обаче доста хора одобряват това за обикновено. Т.нар. убийства на достойнството в тази страна най-често се прикриват и не се проверяват.

Тя е омъжена принудително за личния си братовчед, ражда детето му, когато е едвам на 14, а жестокото ѝ ликвидиране при започване на февруари провокира повече реакции по света, в сравнение с в родината ѝ, споделя " Свободна Европа ".

17-годишната Мона Хейдари е била обезглавена от брачна половинка си Саджад на 5 февруари. За жестокото ликвидиране се разбра откакто в обществените мрежи се появиха клипове, на които се вижда по какъв начин причинителят се разхожда по улицата с необятна усмивка и демонстрира главата на жена си.

Убийството на 17-годишното момиче е последното така наречен ликвидиране на достойнството в Иран, което провокира реакции по целия свят. За огромна част от тези закононарушения обаче въобще не се схваща, причинителите рядко са разследвани и още по-рядко са наказвани.

“Това обезглавено дете можеше още да е живо през днешния ден, в случай че ръководещите в Иран бяха приели и приложили закони против жестоката процедура на детските бракове и закони против домашното принуждение ", коментира Хади Гаеми, шеф на основания в Ню Йорк Център за човешките права в Иран.

Според него иранските управляващи са “толкова отговорни за гибелта на Мона Хейдари, колкото и убийците ѝ ".

Омъжена принудително и пребивана. Накрая убита

Мона Хейдари съумява да избяга от жилището на мъжа си в иранския град Ахваз, административен център на провинция Хузестан, месеци преди да бъде убита. Според изявления в ирански медии, представени от иранската работа на Радио Свободна Европа, тя е отишла в Турция, където е заживяла със сириец, с който се е срещнала онлайн.

Няколко дни преди да бъде убита обаче 17-годишната жена е върната в Иран и фамилията ѝ я твърди, че ще я отбрани и че ще бъде в сигурност.

Мона е омъжена принудително от фамилията си за своя братовчед още като дете и на 14 години е родила наследник, който в този момент е на 3 години. Според информация на ирански медии тя е била подложена на домашно принуждение, а брачният партньор ѝ е отказвал да се разведе с нея, макар че тя е желала.

Мона е убита няколко дни откакто се е върнала в Иран. Освен мъжа ѝ, в ареста е и брат му, който е обвинен, че е оказал помощ за убийството на младата жена.

Жестокото ликвидиране стана мотив още веднъж да бъде издигнат въпросът за така наречен убийства на достойнството, чийто брой в Иран не понижава през последните години. Това е процедура, при която най-често жертвите са дами, убити от свои родственици мъже, тъй като са “обезчестили " фамилията - избягали са, имали са връзка с мъж без утвърждението на роднините си или са поискали бракоразвод от мъжа си.

Убийството на Мона беше осъществено по-малко от две години след различен сходен случай, който провокира интернационалните реакции - обезглавяването на 14-годишната Ромина Ашрафи от личния ѝ татко.

Много хора търсят в ислямската правна система и патриархалните обичаи предпоставките за осъществяването на такива убийства в Иран и в други ислямски страни. Изследователите показват, че мъжете обичайно възприемат дамите в фамилията като своя благосъстоятелност.

“Мъжете считат, че имат мозъците и телата на дамите. Те слагат граница и смятат за свое обвързване да пазят своята чест ", разяснява социологът Хосеин Газиан, който живее и работи в Съединени американски щати.

“Ако не съумеят, те имат вяра, че би трябвало да потвърдят достойнството си и постоянно го вършат, като убиват дамите, на чиито тела е посегнато. "

Редица деятели и правозащитници показват, че измежду главните аргументи за продължаващата процедура на убийствата на достойнството е неналичието на санкции за причинителите и неналичието на отбрана за евентуалните жертви.

Един от тях е Никдел Гадам - юрист, който работи по случая на обезглавената Ромина Ашрафи. Пред съда той пази тезата, че иранските закони не са ефикасни против убийствата на достойнството.

По време на следствието беше открито, че бащата на момичето се е съветвал с юрист преди да убийството, с цел да разбере какво наказване го чака, в случай че го извърши.

В последна сметка той беше наказан на осем години затвор за убийството на щерка си.

Това не е най-голямото възможно наказване по иранските закони, които плануват до 10 години затвор за ликвидиране на дете. Най-тежкото наказване за ликвидиране съгласно наказателния кодекс на Иран е смъртна присъда, само че тя не се ползва, когато килърът е аставник на жертвата.

Според Никдел Гадим леките присъди за убийците на дами на процедура предизвикват осъществяването на още такива закононарушения.

“Видяхме, че не се заеха съществено с делото и с това брутално ликвидиране и не дадоха образец и резултатът е, че по-малко от две години по-късно сме очевидци на друго трагично събитие, на още един изгубен живот ", сподели правозащитникът.

Иранската депутатка Елхам Азад коментира, че “няма закон, който да подсигурява " отбраната на дамите от принуждение в Иран. Проект за закон против насилието над дами има от януари 2021 година, само че той до момента не е признат от Народното събрание. Международната неправителствена организация Хюман Райтс Уоч посочи, че въпреки законопроектът да има “множество позитивни разпореждания ", той не дава отговор на интернационалните стандарти.

Вицепрезидентът на Иран по въпросите на дамите и семейството Анисе Хазали написа в Туитър, че иранският парламент незабавно ще преразгледа законопроекта против насилието над дами. Тя уточни също, че килърът на 17-годишната Мона Хейдари и съучастникът му ще получат “сурово наказване ".

Няма статистика за броя на така наречен убийства на достойнството в Иран. Смята се, че по-голяма част от случаите се прикриват и даже не се проверяват. Според деятели от провинция Хузестан, където беше осъществено убийството на Мона, единствено в този регион през последните две години 60 дами са станали жертви на такива убийства и в нито един от случаите не е имало каузи и присъди против причинителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР