Убийствата са забавни, изнасилването е право на победителя - защо

...
Убийствата са забавни, изнасилването е право на победителя - защо
Коментари Харесай

Войната в Украйна: защо руснаците извършват тези жестокости?


Убийствата са " занимателни ", изнасилването е " право на спечелилия " - за какво съветските бойци в Украйна правят такива жестокости? По заповед, по разбиране или за персонално наслаждение?

Следователи изследват доказателствата за изършени военни закононарушения в Бородянка

Войната е жестока и мръсна. Идеята, че актуалните оръжия могат да доведат до спор, нанасящ минимални вреди, при който не умират цивилни жители, а единствено се поразяват военни цели, е неуместна. Поне към този момент подобен не е имало. Но би трябвало ли да бъде толкоз нечовечен, колкото е в този момент в Украйна? И би трябвало ли бойци съзнателно да стрелят по мирни жители, по дами и деца, да изнасилват?

Да, за жалост, е твърдият, само че правилен отговор. " Не съм бил очевидец на нито един боен спор, даже да е бил управителен от най-висши морални полезности, при който да не се е стигало до жестокости ", споделя Томас Елберт, професор по клинична логика на психиката в университета в Констанц. Той прави проучвания на травматичия стрес и неговите последствия и най-много на последствията от проведеното принуждение.
Редакцията предлага
Защо хората правят толкоз мъчно разбираеми действия по време на война? Следват три смущаващи образеца.

Да се убива е " занимателно "

Видеоклип от войната в Украйна, сниман с дрон, стана извънредно известен в целия свят. На него се вижда редица съветски танкове в една безлюдна част на украинския град Буча. Човек бута велосипеда си около танковете на доста разстояние от тях.

Томас Елберт има две пояснения. Първото е, че бойците в танковете може да са се почувствали застрашени. Би било допустимо този човек внезапно да извади гранатомет и стреля по някой от танковете. Второто, което евентуално би било мъчно за схващане от мнозина, е: " Забавно е да стреляш по други ", както изяснява Елбърт. Войниците са уверени, че не стрелят по хора, а по паразити, както им е внушено от пропагандната машина. За бойците е частично занимателно да се прицелват тъкмо и да улучват, отбелязва специалистът.

По-важна е целта, а не дали става дума за човешко създание. " Всеки, който играе спортни компютърни игри, знае какъв брой занимателно е това. "

Изнасилванията: " Правото на спечелилия "

Във война изнасилванията също не са необичайност. В един случай. Накрая тя погребала брачна половинка си в градината на къщата. Но за какво хората са склонни да вършат сходни неща? Цивилните не атакуват никого и не съставляват опасност.

Кадрите с труповете на цивилни жители в Буча обиколиха целия свят

Често се споделя, че. Това обаче е по този начин единствено в 10 % от случаите, изяснява Томас Елберт - не се случва постоянно генералите да разпоредят на бойците да изнасилват дами, с цел да накарат врага да се съобщи. Елберт е разговарял с бойци от разнообразни континенти за какво се е стигало до изнасилвания и те му казвали следното - след борба идвало време за това, което те считали за наслаждение. " А изнасилването, по този начин да се каже, е право на спечелилия ", изяснява претекстовете Елберт. Младите мъже споделяли: " Бихме предпочели да имаме любовна връзка, само че нямахме. Затова взимахме вероятното ". Според Томас Елберт изнасилванията по време на война са свързани по-малко със заповеди или жестокости - доста повече се дължат на нагона.

Други откриватели са на друго мнение: съгласно тях изнасилването е сексуализирано принуждение, а не форма на секс. Организацията за отбрана на правата на дамите " Medica Mondiale " поддържа травмирани от войната дами от 90-те години на предишния век. На уеб страницата ѝ написа следното: " Във война мъжете по-интензивно показват собственическите си искания по отношение на хипотетично по-слабия пол ". Според организацията изнасилването е " знак на унижението на врага, който не може да отбрани " своите " дами ".

Един образец от войната в Украйна: майка и щерка били изнасилени по едно и също време и били принудени да следят насилието, осъществявано над другата. Така стартират мъченията, изяснява Томас Елберт. " Измъчваш врага си по най-ужаснен метод и е необикновено какво могат да измислят в този проект хората. Граници няма. " Става дума за удоволствието от издевателството над другия. По този метод причинителите могат да излеят своята ненавист, яд и гняв - напълно за сметка на жертвите.

Грабежите: " Ловният инстинкт на ловеца "

Смята се, че съветските бойци всеобщо обират полезности в Украйна - от частни домове и от магазини. Кадри, снимани от камери за наблюдаване, демонстрират по какъв начин бойци опаковат заграбените предмети и ги изпращат на фамилиите си. Сравнено с останалите закононарушения, това е нищожно действие, само че даже и то демонстрира, че моралът, справедливостта, законът и разпоредбите към този момент не важат.

Гроб пред един от блоковете в Буча - единствено един от многото

Томас Елберт приказва за грабителство. Плячкосаната пералня и откраднатият iPhone се възприемат като мотивация и премия. Обикновено за това се постанова наказване, само че във война такива наказания няма. Идеята на руснаците бе да плячкосат Донбас с минералните му запаси и неговата тежка индустрия. Защо към това да не се прибави и една пералня? Елберт вижда в ловния инстинкт на ловеца спомагателен тласък за грабежа. Не безусловно поради плячката или жертвата, а поради самия лов.

Как да бъдат предотвратени зверствата?

Въпросът, който остава, е дали няма метод зверствата да бъдат предотвратени. " Ужасно е и е нетърпимо. Но войната е това. По-добре би било въобще да няма войни. Как можем да ограничим войната? Това може да стане посредством информация ", обобщава психологът Томас Елберт. Тук е мястото и на публицистите. Единственият проблем е по какъв начин да се стигне до целевата група.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР