Убитият в Пазарджишкия затвор от комунистическия режим и ДС политически

...
Убитият в Пазарджишкия затвор от комунистическия режим и ДС политически
Коментари Харесай

Чешкият сенат отличи посмъртно с орден Георги Заркин - обявил бунт срещу смазването на Пражката пролет

Убитият в Пазарджишкия затвор от комунистическия режим и Държавна сигурност политически пандизчия и стихотворец Георги Заркин ще бъде почетен посмъртно от Република Чехия с медал за смелост. Това заяви за Faktor.bg синът му Лъчезар Заркин (). Преди дни той е получил известие от представител на Чешкия културен център в София, че Сенатът на Чехия е присъдил посмъртно на Георги Заркин високото отличие поради съпричастността му с народа на Чехословакия за независимост и народна власт, и протестът му против смазването на Пражката пролет от Съюз на съветските социалистически републики и войските на Варшавския контракт.

Шест месеца чешкият сенат е проверявал достоверността на подадените документи. Предложението бе направено през юни 2021 година от Атлантическия съвет на България ().
През 1968 година Заркин излежава 6-годишна присъда в Старозагорския затвор за разпространяване на шест типа позиви, призоваващи за въоръжена битка против комунизма, като ги подписва от името на несъществуващата Врачанска революционна организация.

В писмо до Чешкото и Словашкото посолство в София, АСБ акцентира, че от пандиза антикомунистът написа протестни писма против присъединяване на български войски в потушаването на Пражката пролет. Заркин е и единственият политически пандизчия в страна, който стартира гладна стачка, против нахлуването на войските на Варшавския контракт в Чехословакия. За протеста си получава втора вътрешна присъда. " В навечерието на отбелязването на 53 години от смазването на Чехословашката пролет и 81 години от рождението на Георги Заркин, подобен държавен акт на изразена признателност към опълчилите се през 1968 година малко на брой смели жители, би бил един окуражаващ и символен знак и за всички български жители ", прибавят в писмото си атлантиците.

Посмъртното отличие на Георги Заркин ще бъде връчено в края на януари на публична гала в Сената на Чехия.
Преди два месеца синът на Заркин - Лъчезар се обърна с намерено писмо към претендента за кмет на София Васил Терзиев, питайки го с какви очи и съвест ще търси другарство от кметовете на Прага и Братислава, откакто дядо му - генералът от Държавна сигурност Васил Терзиев е взел участие в смазването на Пражката пролет. Но по подигравка на ориста 55 години след трагичните събития името на бореца за народна власт Георги ще се помни и загатва от чешкия народ с благодарност и почитание, а на генерала от Държавна сигурност ще остане покрито с позора и срама на комунистическото закононарушение.

Днес в Самоков от 17,30 часа ще се организира литературна вечер отдадена на творчеството на Георги Заркин, осведоми още синът му Лъчезар.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР