Uber е съвсем до близо сделка, която може да осигури

...
Uber е съвсем до близо сделка, която може да осигури
Коментари Харесай

Uber е на път да получи нови 12 милиарда долара

Uber е напълно до близо договорка, която може да обезпечи на компанията свежи 12 милиарда $. Но сключването й виси на едно правосъдно дело, чийто излаз е неразбираем, написа Bloomberg.

Четирима вложители - японската SoftBank, китайският съперник Didi Chuxing, както и американските Dragoneer Investment и General Atlantic, са подготвени да влагат сред 1 и 1.5 милиарда $ в компанията за споделено пътешестване. Консултант по договорката е Goldman Sachs. Китайската Tencent Holdings също демонстрира интерес.

Втората част от договорката включва опцията част от актуалните акционери да излязат от компанията, продавайки на вложителите сред 2 и 10 милиарда $ акции - според от желанието им.

Цялата договорка обаче виси на резултата от разногласието сред двама от най-големите акционери в компанията и най-влиятелните членове на борда. Компанията Benchmark съди досегашния основен изпълнителен шеф Травис Каланик с обвинявания за машинация, нарушавания на контракта и отговорностите, както Money.bg писа.

 Един от най-големите вложители на Uber съди Травис Каланик
Един от най-големите вложители на Uber съди Травис Каланик

Съоснователят на компанията е упрекнат в машинация

В същото време трима по-малки акционера, водени от приятеля на Каланик Шървин Пишевар, желаят да изкупят по-голямата част от акциите на Benchmark и да заемат мястото в борда. Успехът им обаче е малко евентуален, написа Bloomberg.

Ако въпросът бъде позволен бързо, договорката ще разреши на Uber да резервира своята пазарна оценка от към 70 милиарда $ и ще даде опция на паникьосаните акционери от затрупаната от кавги компания.

Междувременно продължава и търсенето на нов CEO. Надеждите те са той да бъде разгласен при започване на идващия месец.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР