Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме

...
Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме
Коментари Харесай

Борисов: До година кандидатстваме за еврозоната, кредитите ще поевтинеят

Убеден съм, че бихме могли до една година да аплайваме за Еврозоната. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на полемика „ България в Еврозоната. Икономическата логичност против митовете ".

„ Не съм оптимист, че в границите на няколко месеца ще аплайваме за Еврозоната. Но съм уверен, че бихме могли да се оправим в границите на една година – имаме подготвеност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в „ Чакалнята " или първо в паричния съюз. Ще проведем тихи договаряния. Иска ми се да стане по-бързо, само че системата е мудна и консервативна, а и рисковете са доста ", сподели още министър председателят.

Той уточни, че влизането в Еврозоната е тематика, по която има две отзиви. „ Първото позитивно е, че кредитният рейтинг и лихви по заеми ще тръгнат нагоре, само че има противоположният вид като при Гърция. Така че всичко зависи от стабилността на страната. И тъй като постоянно сме доста по-силни и ние от ГЕРБ, и сътрудниците от Българска социалистическа партия да се черним, само че в случай че погледнем по какъв начин върви графиката на външния дълг, ще забележим, че с Гърция тръгваме от 100% и по какъв начин до преди няколко дни ние доближаваме до 25% дълг, а Гърция – отива до 170%. Сиреч, когато аплайваме в Еврозоната можем да приказваме за непоклатимост и неизменност, че което и да е държавно управление това нещо ще го съблюдава. Изключително значимо е, когато пазиме дадена теза, да имаме поради рисковете – ние не представляваме риск за Европа, тъй като всички държавни управления не си дадохме националния запас. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават опция да се реализира непоклатимост. Да, незабавен резултат може да има – ще вдигнем доста приходите незабавно, само че какво ще стане отсега нататък? Това е главното ни безпокойство - всеки желае повдигане на приходите незабавно и не мисли какво ще стане отсега нататък ", сподели още той.

„ Нашият валутен ръб е постоянен – инфлацията е 1.4%. 5-те % безработица не е най-важното. А това, което направихме тази година – да вкараме 22 хиляди деца, които до момента не са ходили в учебно заведение, да ги вкараме в класните стаи е една добра процедура. Има и още доста положителни практики, които можем да развием ", разяснява Борисов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР