У нас над 14% от поставените импланти се заменят повторноВ

...
У нас над 14% от поставените импланти се заменят повторноВ
Коментари Харесай

Ортопеди се учат на прецизна смяна на тазобедрена става

У нас над 14% от поставените импланти се заменят наново
В България годишно се правят 14 000 ендопротезирания на стави. Над 2000 от тях (14,2%) са за ревизионно протезиране (замяна на към този момент заменена става) поради изхабяване или зараза. По този индикатор България е на едно от челните места в отрицателния лист (в Европа този % се движи сред 7 и 18). Ако интервенцията е осъществена точно, 90% от пациентите могат да живеят обикновено със заменената става 25 години.

Някои аспекти на ревизионното протезиране на тазобедрена става ще бъдат разисквани на интернационална конференция на 5 и 6 април в София. Организатори са Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, Катедрата по ортопедия и травматология на МУ - София и Фондация за ортопедични проучвания и образование „ ОРФИО “ под егидата на Българската ортопедична и травматологична асоциация.

Един от акцентите на конференцията е оптимизацията на пациентите – възстановяване на положението им преди хирургичното лекуване, тъй че то да се понесе по-леко. „ Тъй като контузията при интервенцията трансформира имунитета, е значимо съответно да бъдат адресирани съпътстващите болести - сърдечно-съдови, белодробни, урологични, разнообразни типове алергии, диабет (захарният диабет е главен рисков фактор за инфекция) “, изяснява проф. доктор Пламен Кинов, шеф на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Износването на протезата (асептично разхлабване) също ще бъде дискутирано от експертите. То съставлява муден развой на нарушение на връзката сред импланта и костта, което води до микро придвижване, разбъркване на импланта и нарушение на функционалността на изкуствената става. Лечението е оперативно, постанова се замяна на изкуствената става с нова. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР