У нас и по света днес честваме спасяването на българските

...
У нас и по света днес честваме спасяването на българските
Коментари Харесай

Посланик Бъчварова: Паметта за спасяването на българските евреи е запазена

У нас и по света през днешния ден честваме спасяването на българските евреи от нацистките лагери на гибелта през Втората международна война. На този ден преди 78 години е спряна депортацията на 50 000 евреи от старите лимити на България след среща на депутата Димитър Пешев с тогавашния министър на вътрешните работи Петър Габровски.

" Датата е маркирана още веднъж в Тел Авив с представители на българските организации и очевидци на събитията и техните наследници ", съобщи посланикът на България в Израел Румяна Бъчварова.

Пред паметника на българските спасители в града, който е близнак с този, който се намира сред Университета и Народното събрание, се събира българската общественост.

" Събитието е доста вълнуващо ", показа дипломат Бъчварова.

Различното тази година е, че по самодейност на посолството, годишнината ще бъде маркирана и посредством поклонение пред паметниците на спасяването, които се намират в Хайфа, в Йерусалим, пред Българската гора. Представители на посолството ще посетят института, в който са маркирани местата, на които са били обитаеми евреите в България, Гърция и Македония.

По думите на дипломат Румяна Бъчварова, въпреки че директните участници в събитията понижават, се уголемява кръгът на благодарността, които тези хора таят и показват.

" Много вълнуващо е да установиш, че макар че тези събития са били преди толкоз доста време, паметта за тях е непокътната и изключителната признателност към българския народ се показва при всеки мотив и при всяка среща ", означи тя.

Посланик Бъчварова дефинира като неповторимо достижението за имунизирането на над 5 милиона жители в Израел.

" Това основава изискване последователно да се отхлабват ограниченията и да се отвори страната. Ваксинацията е сполучлив модел за справяне с Коронавирус рецесията ", сподели още Румяна Бъчварова.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР