У нас електронното правителство се разбира като купуване компютри и

...
У нас електронното правителство се разбира като купуване компютри и
Коментари Харесай

Камен Колев: У нас е-правителството се разбира като купуване на компютри и принтери

У нас електронното държавно управление се схваща като пазаруване компютри и принтери . Проблемът е и че липсва надграждане – прави се на части и всякога се стартира изначало, разяснява в студиото на „ Тази сутрин” зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

Електронно ръководство, или електронно държавно управление, значи всички данни, които употребява администрацията, бизнесът и жителите, да не са на книжни документи, а да са в електронни регистри – това дава напълно друго качество на услугата и експедитивност.

България и Естония стартират да работят по построяването на електронно държавно управление по едно и също време – през 2001 година От 2005 година то е изцяло функциониращо там, до момента в който у нас – работи в лимитирана част.

Що се отнася до разноските – България е вложила 1 милиарда. евро., а Естония – единствено 25 млн. евро. Трудно е да се каже дали тези 1 милиарда евро са изчезнали към непознати джобове, само че при всички положения са неефективно вложени, разяснява той.

Към момента 1/3 от регистрите са книжни, т.е. рови се из документи, като едвам 8% от електронните регистри дават опция за продан на информацията , а единствено 4% – опция и за двустранен продан.

Добрите образци у нас са Националната организация по приходите (НАП), Националният застрахователен институт (НОИ), Агенцията по вписванията.

Въвеждането на електронното държавно управление ще изкара нескрито хаоса на процесите в админстрацията. Когато се дефинират по-точно те, ще се окаже, че тогава в множеството случаи са непотребни.

Вижте още във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР