У дома ги очакват с нетърпение съпругите и децата им,

...
У дома ги очакват с нетърпение съпругите и децата им,
Коментари Харесай

“Преломният момент е близо”. Какво се случва край Донецк

У дома ги чакат с неспокойствие съпругите и децата им, водят война и на един от най-трудните сектори на фронта. Те се връщат тук даже след раняване. Боевете за Маринка не престават. Сред тези, които вървят напред, са военнослужещи от 150-а мотострелкова дивизия. За това по какъв начин се бият - в репортажа.

" Въпрос на принцип "

“Мнозина са възмутени, споделят, че Маринка е малко населено място и ние го щурмуваме повече от петстотин дни. Има си специфичност. Стараем се да напредваме с минимални загуби и в техника, и в персонален състав. Тук се водят боеве от 2014 година: първо водиха война елементи на ДНР, в този момент ние. За нас и за ВСУ контролът върху Маринка е кардинален въпрос ”.

Боецът с повиквателна “Тишина ” е към Маринка от август 2022 година Той е заместник-командир на полк. Води борбата, координира дейностите на пехотата, работата на танковете и бронетранспортьорите. Отговаря за доставката на муниции и евакуацията.

" Те седят подземен - ние щурмуваме извън. За тях артилерийският огън не е нищо. А за нас е осколки, рани. И ние би трябвало да “разчистим " мазетата, с цел да ги изгребем. След това се разполагаме там “, изяснява боецът.

Трудността е, че през годините тук е основана цяла система от окопи, които минават през дворовете на жилищните здания. Няколко такива артерии водят до града. Затова всякога украинците сменят маршрута.

" Ние също стреляме оттатък Маринка през горските насаждения. Наблюдаваме по какъв начин се въртят там. Определяме точки, удряме ги. Никой не седи в къщите извън. Артилерията, както нашата, по този начин и на ВСУ, няма да разреши това, ”, продължава Тишината.

Всичко беше неприятен шанс “

Той е в зоната на спора от първите дни - пълководец на взвод. Воюва за Попасная.

" Вървяхме през нощта. Украинските бойци бяха доста близо. Трябваше да се движим доста безшумно. За неволя се натъкнах на кутии и бутилки под краката си. Ревна в целия регион. Оттогава си получих прякора “Тишината ”, смее се командирът.

Тогава, може да се каже, пехотата се движеше с досег - няма поддръжка от небето. " Сега стана по-добре - бойците са по отношение на мен. Помагам за построяването на безвреден маршрут, виждам къде е паднала мината и къде би трябвало да я отработя ”, добавя той.

През април 2022 година е ранен - седем осколки в левия крайник. Той се възвръща единствено за няколко месеца. И е на линия.

За Попасная е наградени с орден “Жуков ”. А за Маринка с Орден за смелост.

" Съпруга, наследник и щерка ме чакат вкъщи. Разбира се, те се тормозят. Скоро, апропо има почивка, ще се забележим. Тук ще доведем всичко до края - за нашите ранени приятели. И за починалите ”, споделя Тишината.

" Не знам къде да отидем "

Той минава през всички тежки борби в Маринка един до друг с сътрудника си “Компас ”. Той е тук от септември. И по-рано той образова екипажи на бронетранспортьори.

Попада в отряда на Тишината - изначало е в групата за евакуация, по-късно стартира да командва щурмоваци.

„ Тук стрелбата е необичайност. По мои мемоари имаше единствено два директни конфликта – тогава украинците бяха на 70 метра “, изяснява Компас. „ Сега ни оказват помощ хеликоптери: командирът ни споделя накъде да вървим ”, добавя той Позициите на ВСУ са добре замаскирани. Понякога се приближаваме - стрелят по нас. И не знаем къде да отидем ”, добавя той.

Веднъж оцелява по знамение: снайперски патрон от диаметър 7,62 удря гърдите му. Спасява го бронежилетката. И след една от дилемите той е считан за отписан. Скрива се от обстрел, излиза едвам ден по-късно.

Компас провежда завладяването на една от най-трудните замъци - постройката на банката. За което получава медал за смелост.

През февруари го раняват – раздират му червата. Лекуват го два месеца. И след ваканцията той се връща на фронта: " Готов съм да дам всичките си награди, ордени - единствено в случай че всичко свърши и се прибера при роднините си. На първо място ме стимулира, че Алеята на ангелите няма да се попълня и в бъдеще няма да има такива монументи ”.

Поради травмата си той към този момент не щурмува. Сега е заместник-командир на рота по работа с персоналния състав. Той сортира претенденти за работа, образова бойците - както опитни, по този начин и начинаещи, в това число мобилизирани.

" Основното е да се измъкнеш цялостен "

Сред мобилизираните е войник с позивна “Леший ”. От есента е картечар.

" Служил съм по контракт в специфичните елементи. Въпреки че времето мина, бързо си спомних всичко. Воювам един до друг с пехотата ”, споделя той.

Командирът на щурмовата група “Гера ” е бил наборник в разузнаването през 2013 година

" Стреляха ни с танкове, артилерия, минохвъргачки, огнехвъргячки, шрапнели... Не беше елементарно да се приспособявам. Но привикнах ", подвига плещи той.

Повикан е и механикът на бронетранспортьор с позивна Кот - служил е по контракт, към този момент е знаел по какъв начин се оправя с машината. Той доставя пехотинци на фронтовата линия. И ги покрива.

" Високите здания на Мариински са зад тила ни, работим в частния бранш. И тук е мъчно - намерено пространство. Всякакви подходи и точки са покрити, отговорът може да дойде всеки миг. Някак си удариха предното колело с РПГ. Машината подскочи, зареждането изгасна. Все отново възпламени и изтеглих екипажа жив и здрав ”, споделя лидерът.

Тук всичко е като на длан. Следователно и от двете страни се движат извънредно на мрачно. ВСУ интензивно употребяват безпилотни летателни апарати-камикадзе - заради това бронираните машини работят като предписание от затворени огневи позиции.

Щурмоваците обаче скоро ще бъдат снабдени със система за заглушаване на дронове. И тогава танковете и бронетранспортьорите ще тръгнат напред.

Постепенно частите на Южната група войски пробиват украинската защита. Например, те се укрепиха в региона на мина Трудовская. Придвижване има и към Красногоровка.

Военните изясняват: когато Мариинският укрепен регион бъде продънен, ще настъпи дълго чакан поврат в западната посока. Това ще обезпечи Донецк и покрайнините му, които са обстрелвани всекидневно.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР