Тютюнопушенето вреди на белите дробове и следователно само изостря ситуацията,

...
Тютюнопушенето вреди на белите дробове и следователно само изостря ситуацията,
Коментари Харесай

СЗО каза дали тютюнът намалява риска от заразяване с COVID-19

 Тютюнопушенето вреди на белите дробове и затова единствено изостря обстановката, когато пушач се заразява с новия вид ковид. Припомняйки това в бюлетин, оповестен в Женева, Световната здравна организация (СЗО) прикани медиите и разнообразни коментатори да " сдържат "  разпространението на непроверена информация, че тютюнът сякаш понижава риска от заразяване с вируса.  В бюлетина се акцентира, че COVID-19 е " заразна болест и нападна най-вече белите дробове ". В същото време " тютюнопушенето вреди на функционалността на белите дробове и това затруднява организма да се бори против коронавирусите и други инфекции ".

В хода на извършен на 29 април по самодейност на СЗО разбор на тематиката за тютюнопушенето е изработен извод, че " пушачите са по-склонни да развият тежки болести дружно с COVID-19, в сравнение с непушачите ". В допълнение, тютюнопушенето е нараснал рисков фактор за сърдечно-съдови, ракови, респираторни болести и диабет. Проучването демонстрира, че пушачите са изложени на висок риск от развиване на съществени болести и гибел. 

Преди това учени от Френския народен център за научни проучвания (CNRS), Националния институт за здраве и медицински проучвания (Inserm), AP-HP и Института Пастьор обърнаха внимание на обстоятелството, че измежду инфектираните с COVID-19 има много невисок % пушачи. В тази връзка те развиха догадка, че при заразяване с ковид вземат участие рецептори, които реагират на ацетилхолин (химичен предавател на нервно възбуждане) и никотин.

Невролозите и откривателите на никотиновия рецептор Жан-Пиер Шанйо и професорът Захир Амура, който работи в лечебния отдел на болничното заведение Питье-Салпетрие, считат, че този рецептор може да играе " основна роля в разпространяването и патологичната физиология на COVID-19 (нов тип коронавирусно-индуцирано заболяване).

В тази връзка СЗО съобщи в бюлетина, че наблюдава нови изследвания, в това число тези, занимаващи се с тютюн и COVID-19. Организацията прикани " откриватели, учени и медии да проявят въздържаност в разпространяването на недоказани изказвания, че тютюнът или никотинът могат да понижат риска от COVID-19 ".

" Към днешна дата няма задоволително информация, която да удостовери, че има някаква връзка сред тютюна или никотина и предварителната защита или лекуването на COVID-19 ", подчертаха от организацията. СЗО напомни, че тютюнопушенето " убива повече от 8 милиона души по света всяка година ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР