Тютюнопушенето нанася вреди на организма само няколко минути след първата

...
Тютюнопушенето нанася вреди на организма само няколко минути след първата
Коментари Харесай

Ракът тръгва броени минути след първата цигара

Тютюнопушенето нанася вреди на организма единствено няколко минути след първата цигара, а не след години, настояват американски учени, представени от Българска телеграфна агенция.

Според отчет, оповестен в сп. Chemical Research in Toxicology, съвсем незабавно след първите дръпвания от цигарата се образуват субстанции, предизвикващи ракови болести. Резултатите от дребното по мащабите си проучване съставляват недвусмислено предизвестие за пушачите.

Дълготрайните вреди, нанесени от пушенето – от сърдечносъдови заболявания до разнообразни типове рак – са добре известни. Новото проучване потвърждава, че вредите върху организма се нанасят още с първата цигара.

Изследователите са ревизирали наличието в кръвта на 12 пациенти на химически субстанции, свързани с рака – на полицикличните ароматни въглеводороди.

Полицикличните ароматни въглеводороди, добавени в цигарите, са били модифицирани от организма и са се трансформирали в друго вещество, което поврежда ДНК и води до насърчаване на рак.В опита целият този развой е лишил от 15 до 30 минути. Проф. Стивън Хехт от Университета на Минесота допуска, чеекспериментът на учените е неповторим, защото за първи път е проучен метаболизмът на полицикличните ароматни въглеводороди, вдишвани с цигарения пушек, без въздействието на други фактори като замърсяване на околната среда или храна.

Изследването е финансирано от Националния институт по проучване на раковите заболявания на Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР