Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по

...
Тютюнопушенето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по
Коментари Харесай

Всяка година над 7 милиона души умират в резултат на тютюнопушене

Тютюнопушенето годишно предизвиква гибелта на над 7 милиона души по света, се споделя в отчет на Световната здравна организация (СЗО) във връзка Световния ден без тютюнев пушек - 31 май.

Цигарите и цигареният пушек е извършител на едни от най-смъртоносните заболявания - разнообразни типове рак - директно и индиректно, заболявания на сърцето и дробовете. Заради цигарите понижава фертилността, може да се стигне до ДНК увреждане. Зъбите, венците, дъхът, кожата страдат. Цигарите вредят на нас и на всички към нас.

От СЗО приканиха да бъде неразрешена рекламата на тютюневи произведения и да бъдат увеличени налозите върху тях. Цигарите към момента се глорифицират в масмедиите, рекламата и киното. Те са знак на освободеност, полов заряд, на това да си " готин ". Младите хора са изключително уязвими. Възрастта, на която е признато да се вижда младеж с цигара край учебно заведение, стремително пада. Впечатление не вършат даже 13-14 годишни деца.

Информираността за вредата от пасивното пушене също прекомерно ниска. Особено в разрастващите се страни (България), където общата здравна просвета е ниска. Приема се за обикновено да родители да пушат вкъщи или в заведение и край тях да има невръстни деца, даже бебета.

“Всяка година над 7 милиона души умират вследствие на тютюнопушенето, при към 4 милиона души при започване на XXI век. ”

Тютюнопушенето е и огромно икономическо задължение в световен аспект. Свързаните с него разноски за опазване на здравето и загуби вследствие на пониженото произвеждане се правят оценка на над 1400 милиарда $ (1250 милиарда евро). Освен това, почивките за цигара вредят на концентрацията и крадат от работното време на чиновниците.



В отчета на СЗО се отбелязва още, че отпадъците от тютюневата промишленост са най-разпространените боклуци в света и съдържат над 7000 токсични химични продукта, в това число канцерогенни субстанции, които тровят околната среда. Материалът, от който са направени филтрите пък не се разгражда в околната среда и не може да се рециклира.

Тъй като тютюневото развъждане е значителен бранш на земеделието, има директна връзка сред обезлесяването и утежняването качеството на почвите и тютюнопроизводството. Едно дърво се губи за производството на всеки 300 цигари, излиза наяве още от отчета.

“Според СЗО тютюнопушенето може да провокира гибелта на 1 милиард души в света през 21-ви век. ”
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР