Тютюнопушенето е един от най-важните контролируеми рискови фактори за диабета

...
Тютюнопушенето е един от най-важните контролируеми рискови фактори за диабета
Коментари Харесай

Пушачите са по-застрашени от диабет

Тютюнопушенето е един от най-важните контролируеми рискови фактори за диабета и по тази причина вероятността от заболяване измежду пушачите се усилва, съобщи пред РИА Новости Олга Котешкова, началник на отдела за образование и лекуване на диабета в Департамента по опазване на здравето в Москва, предава БГНЕС.

Today marks World Diabetes Day – a day where we stop to recognize all individuals living with diabetes, their loved ones, and the healthcare professionals that support them.
— Gulf Careers (@GulfcareersUae)
" Тютюнопушенето е един от главните рискови фактори за развиване на диабет вид 2, тъй че рискът пушачите да се разболеят от диабет е доста по-голям " съобщи ендокринологът.

„ Пушенето понижава чувствителността на тъканите към инсулина. Вдишването на никотин провокира вазоспазъм. Рискът от формиране на атеросклеротични плаки - отлагания на холестерол - се усилва няколко пъти, когато пушите ”, сподели тя.

" Тютюнопушенето се отразява неподходящо на храносмилателните органи, провокира повишение на адреналина, води до меланхолия, нервност, високо кръвно налягане, нарушен сърдечен темп. Пушачите имат по-лошо укрепване на раните, което може да докара до гангрена. Тютюнопушенето оказва неподходящо влияние върху дребните кръвоносни съдове в тялото на пациента. Пушещите пациенти с диабет могат да имат нараснал риск от увреждане на бъбреците и очите " , изясни Котешкова.

Междувременно стана ясно, че във връзка 14 ноември, на който означаваме Световния ден за битка с диабета , медици от Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната на Военномедицинска академия (ВМА) ще правят гратис премерване на кръвна захар.

Всеки искащ да се съветва със експертите може да го направи от 9:00 до 12:00 часа, във фоайето на ВМА, без авансово записване.

Не се изисква направление от персоналния доктор, оповестиха от ВМА.

Световният ден за битка с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на възходящата паника за бъдещето на милионите хора, страдащи от болестта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР