Тютчев (1803-1873) не само е съчинил най-точното стихотворение, описващо родината,

...
Тютчев (1803-1873) не само е съчинил най-точното стихотворение, описващо родината,
Коментари Харесай

Фьодор Тютчев: 5 изненадващи факта за поета, съчинил „формулата“ Русия

Тютчев (1803-1873) освен е съчинил най-точното стихотворение, описващо родината, само че е вярвал в нейния специфичен път и се е опитвал ѝ да сътвори позитивен образ на Запад.
Създал е „ формулата “ Русия


Третяковска изложба, Москва

Русия с разум не ще прозреш,
не ще я вместиш в обща мяра
Русия с цел да схванеш,
само е нужна религия.

Това малко стихотворение, съчинено от поета Фьодор Тютчев през 1866 година, знае наизуст всеки руснак. Трудно е човек да си показа по-всеобхващащо и тъкмо определение на същността на Русия и на ключа към загадъчната съветска душа. Широко публикувано е убеждението, че Русия има собствен личен път, че тя не принадлежи нито на Европа, нито на Азия.
Над 20 години живее в Германия и превежда немски поети
 От сбирката на музей-имение

От сбирката на музей-имение „ Мураново “Sputnik

Тютчев е потомък на остарял дворянски жанр. Той се е родил във фамилното имение Овстуг в Брянска област. Получава ослепително обучение вкъщи, знаел е древногръцки, латински и още няколко европейски езика. Още като младеж той към този момент превежда одите на Хораций. 

След университета Тютчев стартира работа като посланик и е изпратен в Мюнхен. Там той се сприятелява със самия Хайне и е първият който превежда на съветски този популярен стихотворец. От немски той превежда също Гьоте и Шилер, само че не се лимитира единствено с тях – среща съветския четец още с Байрон и Юго. Много преводи на Тютчев и до момента са приети от съветските филолози като канонични. 

В Германия поетът става прочут като огромен любовник и се дами за германка – Елеонора Петерсон му ражда три дъщери, които след това стават придворни дами в императорския двор. Между другото, някои от най-известните стихотворения „ Обичам гръмотевична стихия при започване на май “ и „ Зимата не без съображение се сърди… “, които доста руснаци с обич цитират, гледайки през прозореца, в действителност са написани в Германия и илюстрират локалната природа.
От романтизма минава към политически стихове
 Хайнрих Хайне

Хайнрих ХайнеGetty Images

Ранните стихове на Тютчев припомнят комплицираната архаична лирика на XVIII век. По форма те наподобяват на оди – той се обръща съм събеседника, приканва към нещо. През 1820-а Тютчев образува отношението си към предназначението на поезията. Това стихотворение е било неговият отговор на одата „ Волност “ на Александър Пушкин, поради която последният е пратен на изгнание. Тютчев отбелязва, че задачата не е да се подлага на критика царят или да се изобличават пороците:

Със своята вълшебна струна
Внеси покой, не тревожи душата!

От 1830-ге години поезията на Тютчев към този момент повече наподобява на романтизма и той явно е под въздействието на немските поети. Стиховете му постоянно са къси и точни, във всеки от тях той разсъждава по избрана тематика. 

Един от обичаните му сюжети е разговорът на човек с вселената. Лирическите герои остават уединено с небето, звездите и осъзнават личната си незначителност пред вечността. 

Тъй доста са дребните и безимени
Съзвездия високо в небесата,
За слабия и затъмнен наш поглед,
Недосегаеми са те…

Реториката му обаче изцяло се трансформира през зрелите му години. След съвсем десетгодишната пауза в основаването на лирика Тютчев още веднъж стартира да написа стихове през 1850-те и те са главно политически. Той се вълнува от ориста на Русия, отвръща на нападките на Запада, популяризира самотното опълчване на родината на света. Стихотворението „ Русия с разум не ще прозреш “ е точно от този интервал. 
Той е бил професионален цензор
 Портрет на Ф.И. Тютчев (1876)

Портрет на Ф.И. Тютчев (1876)Третяковска изложба, Москва

Тютчев се завръща в Русия през 1844 година и продължава да работи в Министерството на външните работи, като дава отговор за цензурата. По това време написа доста публицистични публикации, в това число и на непознати езици. Разсъждава за Русия и Запада и излиза с концепцията, че славянските нации би трябвало да се обединят под управлението на Русия. 

Тютчев написа записката „ За цензурата в Русия “ до министъра на външните работи княз Александър Горчаков (който е другар от лицея на Пушкин). Обезпокоен от вълненията в Европа, Тютчев показва, че към печата би трябвало да има добре премислено отношение, че с негова помощ може да се показва позицията на страната. Той обаче не приканва към слепи ограничавания, а към това страната да възпитава като родител мозъците на незрелите деца. 

„ Цензурата, както и да работи, надалеч не удовлетворява условията на настоящето положение на нещата. Цензурата служи като ограничаване, а не като управление. И в нашата литература, както и във всичко останало, не би трябвало да става дума за угнетяване, а за ориентиране “.

Лично император Николай I утвърждава Тютчев да написа в западния щемпел и да поддържа позитивния образ на Русия на Запад. 
Мислел е, че в Русия революцията е невъзможна


„ Над безконечния покой “, Исак ЛевитанТретяковска изложба

Потресен от европейските революции от 1848-49-а, Тютчев написва трактата „ Русия и революцията “. В него той разказва до какво плачевно положение съгласно него са изпаднали претърпелите революции Франция, Германия и Австрия. Той размишлява и за природата на съветския народ и написа, че революцията е непозната на неговия темперамент. 

„ Преди всичко Русия е християнска страна, а съветският народ е християнски освен поради православната си религия, само че и с помощта на нещо още по-задушевно “. Поетът написа, че саможертвата е в кръвта на руснаците. А революцията опонира на християнството и нормите на морала и затова не грози руснаците. 

Според Тютчев саможертвата е път, начертан от Бог. Поетът умира през 1873 година и не съумява да види нито първите съветски революции от XX век, нито първите революционни талази, нито пък по какъв начин през 1881 година революционери-терористи убиват император Александър II.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР