Тясната рамка на проекта за АЕЦ Белене, в това число

...
Тясната рамка на проекта за АЕЦ Белене, в това число
Коментари Харесай

Разширяването на рамката за АЕЦ Белене ще направи проекта по-успешен


Тясната рамка на плана за АЕЦ " Белене ", включително изключването на държавни гаранции и дълготраен контракт за изкупуване на създадената електрическа сила, е главното терзание измежду огромна част от специалистите, които вземат участие в тазгодишния конгрес за нуклеарна енергетика, проведен от " Булатом ".

Надявам се на оптимално ускорение на процедурата за стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “. Това съобщи при откриването на обичайна интернационална нуклеарна конференция „ Българската атомна енергетика – национална, районна и международна енергийна сигурност “ ръководителят на „ Булатом “ Богомил Манчев, като акцентира, че страната поставя нужните старания. Той изрази и вяра страната да преразгледа опцията си за присъединяване в плана за АЕЦ „ Белене “ като мажоритарен притежател, като акцентира, че въпреки всичко решението е на държавното управление. В обръщението си към участниците в конференцията Манчев напомни, че с нуклеарна енергетика и ВЕИ може да се реализира 85 % беземисионна енергетика, само че не може с лека ръка да се отпишат и въглищните централи, за модернизацията на които обаче по отношение на европейските условия ще са нужни големи средства, което ще се отрази и в ценовите равнища.

Богомил Манчев разяснява и постигнатото до момента от страната ни в региона на нуклеарната енергетика, изключително във връзка с модернизацията на блоковете в АЕЦ „ Козлодуй “ и подготовката на фрагментите.

Ако се забавим с още пет години може да загубим всичко това, изясни той.

Именно на такива конгреси, на които са събрани специалисти освен от България ние сверяваме часовниците си и можем да начертаем пътя по койт ода вървим, съобщи от своя страна в приветственият си адрес към участниците министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя също напомни, че страната ни към този момент 40 години развива нуклеарна енергетика и към този момент се движи с положителни темпове и във връзка с модернизацията на двата блока в АЕЦ „ Козлодуй “. През предходната година бе публикуван 10-годишен лиценз удължаването на живота на 5 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, следва тази година това да се случи и за 6 блок, сподели министърът.

Теменужка Петкова изрази оптимизъм и във връзка с реализацията за плана за АЕЦ „ Белене “. Към актуалният миг съм оптимист, сподели тя, като изрази очакване, че пътят, за реализиране на плана е верен. Министърът на енергетиката напомни, че към този момент е стартирала процедурата за избор на стратегически вложител и тече срокът от 90 дни за даване на заявки.

Сега е моментът да забележим и дали ще има и действително подадени заявки, сподели Петкова, като изброи фирмите, декларирали авансово предпочитание. Освен това планът дава благоприятни условия и за миноритарно присъединяване и за присъединяване посредством дълготрайни контракти за изкупуване на електрическа енергия. С реализацията на плана за АЕЦ „ Белене “ виждаме една добра опция за гарантиране на енергийната сигурност на целия район, сподели тя, базирайки се на прогнозите за извеждане на огромни горивни съоръжения в района. Освен това планът за нова нуклеарна мощ в Белене ще докара и до развиване на разнообразни типове бизнес и ще подтиква образованието при младежите, сподели още Петкова.

Значението на тематиките във форума и мненията на специалистите за развиването на нуклеарната енергетика в страната ни, в това число и по плана за АЕЦ „ Белене “ бяха подчертани и в приветствения адрес от страна на президента на България Румен Радев.

Председателят на комисията по енергетика Валентин Николов от своя страна обърна внимание на задаващият се предстоящ „ зелен “ Европарламент, което по думите му ще има съществено отражение и върху развиването на нуклеарната енергетика в Европа, а и в България.

Надявам се на безапелационен отговор на нуклеарната общественост за сигурността на атомните централи, сподели Николов, като изрази опасения и от зараждащите се нови страхове в обществото вследствие на излъчващият се филм „ Чернобил “ о една от малките екрани в България.

Основният проблем на плана за АЕЦ „ Белене “ е финансирането, сподели още Валентин Николов като акцентира упованието си за стратегически вложители от една страна и от друга нуждата на района от нова базова мощ.

Заместник-председателят на комисията по енергетика Таско Ерменков изрази терзания от признатата от държавното управление рамка на плана и в частност неналичието на държавна гаранция и дълготраен контракт. Притеснен съм от лутането, от търсенето на миноритарно присъединяване, от включването в плана на опциите за присъединяване посредством дълготрайно изкупуване на електрическа енергия, сподели той, като не подмина и историята с отдръпването на RWE от плана за АЕЦ „ Белене “ преди години. В този смисъл Ерменков, който е представител на Българска социалистическа партия в комисията по енергетика към Народното събрание съобщи подготвеност за поддръжка при положение на смяна на рамката от страна на държавното управление. Готов съм да заявя, че в случай че държавното управление има потребност от разширение на оповестената рамка, то такова предложение ще бъде подкрепено, сподели той. Таско Ерменков се спря и на желанията за развиването на нуклеарни планове в района, като съобщи, че в случай че не бързаме може и да няма по какъв начин да осъществяваме продукцията при реализирането на атомната централа в Белене.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР