Тялото ни е една сложна машина, в която всеки орган

...
Тялото ни е една сложна машина, в която всеки орган
Коментари Харесай

От какво ни пазят прозяването и киселините

Тялото ни е една комплицирана машина, в която всеки орган има значима задача , а всичко работи в съвършена естетика (ако сме в чудесно здраве). Някои от функционалностите на организма си можем да направляваме, само че други са просто реакции, с които се пазиме от разнообразни опасности. Ето няколко сходни образеца.

Прозяването

То не е просто симптом, че ни се спи или че ни е скучно. Благодарение на него се контролира температурата в мозъка. Когато разтваряме необятно челюстите си, подтикваме притока на кръв към черепа.

Въздухът, който вдишваме, трансформира температурата на кръвния поток и до мозъка стига кръв с по-ниска температура. Това е значима защитна функционалност, която ни избавя от безусловно прегряване поради тежък ден в офиса.
 Снимка 442682

Кихането

То е от значително значение за здравето. Когато кихаме, почистваме ноздрите си от алергени и микоорганизми. Това ни пази от редица болести, както и от навлизането на дребни, само че непознати тела в организма, които могат да провокират възпаления. По същия метод с кашлянето се прочистваме от бактериите, попаднали по-дълбоко в дихателната система.

" Замръзването " на мозъка

Вероятно ни се е случвало да хапнем нещо толкоз студено (в множеството случаи сладолед), че главата ни напряко да се вледени. Този противен резултат в действителност е за - да ни предизвести, че това, което ядем, е прекомерно ледено и е добре да забавим темпото.

Килограмите по време на бременност

Напълно разумно е да се почакат, когато в нас пораства различен живот. Но тежестта, с което бременните наддават, има и защитна за плода функционалност - защищава го от химикалите, които попадат в организма, тъй като те се разтварят в по-големия % мазнини.
 Снимка 442687

Кърменето

То е от значително значение за здравето на новородените. Кърмата укрепва имунитета на бебетата и намалява доста риска от развиване на диабет или астма, както и редица други болести.

Веждите

Колкото и необичайно да ни звучи, учените допускат, че тяхната съществена функционалност е да предотвратяват попадането на пот, която се стича по челото, в очите.

Потенето

Добре знаем, че главната му функционалност е да ни охлажда, когато на открито (или в помещението) е топло. Прекомерното потене, изключително през нощта, може да е и алена лампа за възпаления в организма, провокирани от глутенова нетърпимост да вземем за пример.

В този случай с потенето организмът охлажда възпалението и се пробва да изхвърли веществото, което приема за отрова. Затова е добре да се консултираме с доктор, в случай че се потим щедро през нощта.
 Снимка 442690

Треперенето

То е предпазен механизъм на тялото, с който се пробва да контролира вътрешната температура. Когато ни е студено, неволните придвижвания, които не можем да направляваме, малко или доста подвигат градусите.

Когато високата температура поради вирус или простуда е съпроводена с тресчица, тялото ни желае да подтиква производството на бели кръвни кафези, които да се преборят с бактериите по-бързо.

Настръхването

Тръпки могат да ни побият и когато чуем обичаното си парче, само че в множеството случаи те са реакция на тялото, която сме наследили от животните. С настръхването на окосмяването се цели опазване и повишение на телесната температура, написа MSN.
 Снимка 442700

Киселините

Доста са неприятни, несъмнено. Но главната им цел е да ни предпазят от патогенните вируси в храна, като просто ги унищожават с високо киселинна среда.

Мазолите

Те са неизбежни, когато носим за пръв път нови обувки. А задачата им е да защитят кожата ни на местата, където има непрекъснато търкане.
 Лакът за нокти и какво се случва с тялото няколко часа откакто се лакираме
Токсичното деяние на лака за нокти

Какво се случва с тялото ни няколко часа, откакто се лакираме

Възпаленията

Когато тялото ни обработва признатата от нас храна и в нея се съдържа огромно количество рафинирана захар, то дава отговор с разнообразни възпаления. Най-често - с пъпки по кожата. Те са и тревога, че би трябвало да се храним по-здравословно. Когато възпаленията са вътрешни, те са сигнал за мозъка да започва оздравителен развой.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР