Тя ще се проведе в три етапа – първият е насочен

...
Тя ще се проведе в три етапа – първият е
насочен
Коментари Харесай

От 1 ноември Пътна полиция започва акция „Зима“

Тя ще се организира в три стадия – първият е насочен към велосипедистите и превозните средства с животинска двигателна сила, вторият - към пешеходците, третият - към автомобилистите

От 1 ноември чиновниците на „ Пътна полиция “ в страната ще проведат традиционната акция „ Зима “. Началото й символично бе обещано през днешния ден на пресконференция в СБА, в която участваха комисар Бойко Рановски, шеф на отдел „ Пътна полиция “ в Групово дело “Национална полиция “, комисар Тенчо Тенев, началник на „ Пътна полиция “ - Столична дирекция на вътрешните работи, Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на придвижването по пътищата, Красимир Сребров, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “, Живка Димитрова от БЧК, инж. Емил Панчев, ръководител на СБА, и представители на застрахователите и на вносителите на коли и авточасти. Акция „ Зима “ се провежда всяка година и цели фокусиране на вниманието на всички участници в придвижването по пътищата върху подготовката за зимния сезон, за гарантиране на сигурността.

И тази година акцията ще стартира на 1 ноември. По традиция, първите 10 дни са отредени за разяснение и конкретни превантивни препоръки за сигурност. В този интервал с приоритет ще бъдат проверките на велосипедистите и превозните средства с животинска двигателна сила. „ При тези участници в движението рисковете от пораждане на произшествие на пътя е извънредно огромна, особено вечерно време и изключително при каруците, когато не са задоволително добре снабдени с необходимите светлоотразители “, поясни комисар Рановски.

Втората част на акцията ще от 11 до 20 ноември и тя ще ориентирана главно към пешеходците. През третия стадий, от 21 до 30 ноември, ще се организира кампанията „ Безопасно шофиране през зимата “, насочена към водачите на МПС, техническата редовност на автомобилите и държанието на водачите спрямо пешеходците.

Живка Димитрова от БЧК прикани водачите, чийто взор в този момент е концентриран повече към подготовката на самите коли, да отделят време и да заредят добре автоаптечките си. В избрани обстановки, това може да се окаже от огромна значимост, за да бъде избавен човешки живот, обясни тя. Изпълнителният шеф на ИААА Красимир Сребров заяви, че и тази година служители на организацията, дружно с представителите на Министерство на вътрешните работи, ще наблюдават за нерегламентиран превоз. Водачите, които са членове на СБА, имат възможност в началото на ноември да посетят пунктове на съюза за подпомагане и подготовка на колите за зимния сезон, разгласи ръководителят на СБА Емил Панчев.

Според статистиката на „ Пътна полиция “, изнесена от комисар Рановски, от началото на годината досега у нас са станали 5690 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са починали 534 души, ранени са 7161 индивида. Спрямо същия период на предходната година, инцидентите на пътя са 564 по-малко, починалите с 54 по-малко, а ранените със 732 по-малко. Това обаче, съгласно комисар Рановски, не е повод за успокоение, а знак да се положат още повече старания, с цел да се намалят тежките произшествия на пътя и всеки да способства за понижаване на броя на жертвите. В тази връзка „ Пътна полиция “ ще продължи да ползва санкции върху най-агресивните и рискови водачи. „ Само за 9-те месеца на 2017 година пътните полицаи са съставили 765 670 фиша и акта за установени нарушавания. Спрямо същия период на предходната година, това са 136 900 повече санкции “, разясни началникът на пътните служители на реда.

По време на акция „ Зима – 2016 ” екипите на Пътна полиция са осъществили 586 специализирани полицейски интервенции. Общият брой на тестваните пътни превозни средства е 41 038. Най-голям е броят на тестваните леки коли – 32 010, инспектираните товарни коли са били 6664, тествани са и 701 каруци, 461 велосипеда, 317 мотоциклета и 221 мотопеда.

И още от равносметката за миналогодишното издание на акцията: общият брой на констатираните неизправности на транспортните средства е бил 3199. Най-много са били установените нередности по осветителните системи и сигнализацията – 1571. При други 292 случая пътните служители на реда са попаднали на управление на ППС с раздрани или износени гуми и 75 случая на неизправност при устройствата за измиване на предното стъкло. При велосипедистите също е имало сериозен % неизправности - от проверените 461 велосипеда, неизправни са се оказали 99.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР