Тя припомни, че в името на подновяването на диалога между

...
Тя припомни, че в името на подновяването на диалога между
Коментари Харесай

Елена Йончева към Талат Джафери: Очакваме пътната карта за преговорите между Северна Македония и България

Тя напомни, че в името на подновяването на разговора сред София и Скопие, България чака да бъде препоръчана пътна карта, която да очертва ясни стъпки и да даде гаранции, че договореностите ще бъдат изпълнени обективно. Това доста би придвижило напред процеса за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

Както всички знаем, евроинтеграцията на Западните Балкани е извънредно значима за стабилността и просперитета в района. В случай че договарянията за присъединение останат в застой, можем да станем очевидци на надигаща се вълна от шовинизъм, сподели още Елена Йончева.

В рамките на полемиката ръководителите на парламенти на Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Северна Македония обявиха, че страните им ускорено организират институционални и законодателни промени, с цел да изпълнят условията и рекомендациите на Европейски Съюз.

Бих желал да подчертая, че сегашното положение на двустранните връзки с България не трябва да се отразява на нашето начало за договаряния за присъединение, съобщи ръководителят на Народното събрание на РСМ Талат Джафери. За страдание сега сме в застой, подбуден от невъзможността да се изпълнят някои от условията и на двете страни, сподели той. Талат Джафери изрази вяра за скорошно осъществяване на междуправителствената конференция на високо равнище за процеса на разширение към Западните Балкани, в границите на идното словенско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР