Тя обаче не е част от финландската метъл банда вече

...
Тя обаче не е част от финландската метъл банда вече
Коментари Харесай

Музикални хроники: Кралицата на симфоничния метъл преодоля разкола с Nightwish, за да се завърне по-силна от преди

Тя обаче не е част от финландската метъл тайфа към този момент съвсем 20 години и развива сполучлива независима кариера, която я докара няколко пъти и в България.

Днес Таря е сполучлив солов реализатор, само че неизбежно постоянно ще я свързваме с Nightwish, където тя закупи международна популярност и изглеждаше незаменима до изхвърлянето ѝ от бандата през 2005 г. 

Тогава музикантите от Nightwish сложиха гръмък и значително абсурден завършек на съдействието си с певицата посредством отворено писмо, оповестено на уеб страницата на групата. Независимо от шеметните триумфи в предните години, споровете в състава бяха станали непоносими, а раздялата с Таря явно не пристигна с положителни усеща.

„ За страдание, за теб бизнесът, парите и нещата, които нямат нищо общо с страстите, бяха станали по-важни “, гласеше част от писмото на групата към Турунен. Кийбордистът и водещ композитор Туомас Холопайнен по-късно избрани решението като „ най-трудното нещо, което в миналото е трябвало да върша “. Самата певица съобщи, че изхвърлянето ѝ потвърждава, че останалите от групата не са нейни другари и добави: „ Може би един ден ще простя, само че няма да не помни “.

“Цялото нещо беше огромен потрес, тъй като пристигна от нищото. Не съм очаквала нещо такова, не го е очаквал и мъжът ми ”, сподели още тя, визирайки своя брачен партньор и управител Марсело Кабули, упрекван за смяната в нейното държание и отношение. „ Все едно цялата земя се тресеше и двамата плакахме в продължение на две седмици “.

По-късно певицата учи музика в известната академия Sibelius и се причислява към Nightwish още 19-годишна. Деветте сполучливи години с бандата способстваха неимоверно за цялостния образ на симфоничния метъл – само че след раздялата беше време за ново начало. Откакто стана независим актьор, блестящият сопран завладя влиятелни подиуми по целия свят, освен в обсега на рока и метъла, само че и в класическата музика. Беше и жури на финландската версия на музикалното риалити The Voice. Връщайки се към случилото се с Nightwish, Таря признава тежката обстановка в бандата преди раздялата.

„ Нищо не беше наред сред нас в продължение на доста години. Взаимоотношенията сред музикантите бяха напълно сбъркани години наред, това е всичко, което мога и желая да кажа. Nightwish не съществуваше още след третия албум “, отсича тя, а последното изказване е изключително изненадващо, поради триумфите на групата в идващите албуми с нейно присъединяване, както и след напускането ѝ. Но интервалът, който тя засяга, беше белязан и от уволнението на басиста Сами Вянскя и заменянето му с Марко Хиетала, също трансформирал се в знакова фигура.

Две години преди нейното уволняване тя загуби майка си, която умря от рак. Също през 2003 година Таря подписа брак със своя управител Марсело Кабули, отнесъл по-късно доста обвинявания от лагера на Nightwish. Трудностите не отхвърлиха Таря и Марсело, а певицата си остава измежду пионерите в своя жанр, тъкмо като своите идоли, измежду които тя показва Питър Гейбриъл, Queen, In Flames и Alice In Chains.

Днес вокалистката продължава с цялостни сили своята солова кариера и към края на 2023 година издаде следващия си коледен албум Dark Christmas, направи и дуетната ария Left on Mars с някогашния басист и вокал на Nightwish Марко Хиетала, с който остават в положителни връзки. Самите Nightwish също са дейни с наследницата на Таря – Флор Янсен.

А в собствен коментар по тематиката водачът Холопайнен беше безапелационен, че няма да понесе още една разлъка с певица като тази с Турунен. И че Nightwish ще се разпадне при овакантяване на Флор Янсен. 

Разбира се, няма по какъв начин да сме сигурни, че това в действителност ще бъде по този начин. Но що се отнася до Таря Турунен, тя към този момент сътвори своя еднаквост и жанр отвън Nightwish – и признава, че не би се лишила от свободата, която има през днешния ден в кариерата си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР