Тя играе футбол, ходи на фитнес, слуша рок, обича да

...
Тя играе футбол, ходи на фитнес, слуша рок, обича да
Коментари Харесай

Цвета Караянчева – Желязното Цвете

Тя играе футбол, върви на фитнес, слуша рок, обича да чете книги и прави дълги преходи измежду природата. Цвета Караянчева още е влюбена в брачна половинка си Илия – ученическа обич. А двамата с наслада отделят всяка свободна минута на внучката Теодора. Често споделят, че Цвета е импулсивна. Но по-скоро следва интуицията си. И е безвъзвратен работохолик.

Цвета Караянчева е известна от години в Народното събрание с острия си език и още при започване на 44-ото национално заседание сътрудниците й се питаха, по кое време ли ще изстреля канонада от реплики против социалистите в пленарна зала. Като зам.-председател на Народното събрание обаче “желязното цвете на ГЕРБ ” сподели, че страстите нямат място на председателската естрада. “Тук е залата, в която би трябвало да се споделят разнообразни отзиви. Тук би трябвало да споделяме всичко, само че то да бъде на основа въз основата на политики, а не на личностни нападки, тъй като сме политици. Когато тонът излиза от положителните рамки, би трябвало и някой да потушава тази страст, а работата на ръководителя на Народно събрание е тъкмо тази ”, зарече се Караянчева откакто постави клетва като началник на Народното събрание.

Започва да гради структурата на ГЕРБ в Кърджали след съдбовна среща с Цветан Цветанов в Хасково през 2007 година. И към този момент 10 години е на терен, при хората. Дипломирала се е като машинен инженер. Следва образование по мениджмънт в Open University в Нов български университет. В професионалната си кариера стартира като архитект, а след това и става шеф на “Формпласт-Кърджали ”. Всеки ден се стартира изначало, не може да лежиш на остарели триумфи ”, споделя късата си формула за триумф Цвета Караянчева. Тази година по време на предизборната акция, тъкмо Цветан Цветанов я назова “капитанът на ГЕРБ в Кърджалийско ”. Партийният комплимент с футболна реторика е напълно на място, тъй като отново по време на изборите Цвета оглави футболния тим на претендентите за депутати от района и с лекост съумя да вкара два гола на противниковия отбор, формиран от младежи на ГЕРБ.

Годините в Народното събрание са я научили, че е е там поради хората. И продължава да е непрестанно на линия за съгражданите си. Цвета не пропуща да напомня, че триумфът й в политиката се дължи и на безкрайното схващане от страна на брачният партньор й Илия и щерка й Калина.

Караянчева е родена в град Болярово, Ямболско. Но още когато била на 4 година, родителите й се преместили да работят в Кърджали. “Майка ми Златка е била продавачка в сладкарница “Арда ”, а татко ми Вълчо – 46 години е бил багерист. И двамата са почтени и работливи хора. Благодаря им, че са ме възпитали да съм толкоз естествена, гордея се с тях ”, споделя Цвета. И продължава да следва късия съвет на родителите си: “Слушай хората, само че по-важно е да ги чуваш ”. “От жълтите павета няма по какъв начин да схванеш проблемите на съгражданите си, които имат проблем с разрушен тротоар или неремонтирана улица ”, безапелационна е Караянчева. Преди няколко месеца започва и Фейсбук-приемна за хората от Кърджали. “Питай Цвета ” се излъчва непосредствено на страницата й в обществената мрежа и Караянчева събира усърдно всеки въпрос, с цел да го отнесе за решение по предопределение.

“Вярвам, че всеки обуздан връх е начало на ново нанагорнище! Тръгваме дружно! ”, споделя Караянчева в отговор на стотиците поздравления за новия й пост. Тя не скри несъгласието си с оставката на Димитър Главчев: “Той постъпи държавнически. Въпреки това не желаех да го прави. Димитър Главчев е добър ръководител, има нужните качества и можеше да продължи да работи. Ситуацията, в която се намирахме обаче, беше много комплицирана ”. А броени дни преди европредседателството ни и офанзивите от страна на опозицията Караянчева не влиза в разногласия със социалистите. Но малко отбелязва, че “в Брюксел се знае едно – поръчител за стабилността на България е ГЕРБ. ГЕРБ е национално-отговорната партия, която излъчва сигурност. И по тази причина сме очевидци на доверието на европейските ни сътрудници към държавните управления на Бойко Борисов ”.

Кърджали ликува


От петък Кърджали има мотив за горделивост. Основателката на ГЕРБ в района – Цвета Караянчева, застана на най-високия пост в Народното събрание – ръководител на Народното събрание. Наричат я мъжкото момиче на ГЕРБ, тъй като има решения и за най-тежките проблеми. Цвета е желязна, признават съпартийци и съперници. Цвета Караянчева пое парламетарния звънец от съпартиеца си Димитър Главчев, който подаде оставка поради свадите с Българска социалистическа партия. За повторно в най-новата ни история, жена застава отпред на Народното събрание.

За нея


Стана капитан на първенци


Председателят на Народното събрание е пръв измежду равни. С избора на Цвета Караянчева за ръководител на националното заседание считам, че ще можем да възстановяваме обстановката в Народното събрание. И ще можем да водим спор с политическите ни съперници от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. ГЕРБ не се отхвърли от председателския пост в Народното събрание, а просто смени капитана си. Ние сме в Шампионска лига и ГЕРБ е първенецът в тази шампионска лига.

Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ


Да се опълчва на ксенофобията


Ще следим новия ръководител на Народното събрание Цвета Караянчева дали дава отговор на условията и критериите за институцията. Едно от отговорностите на ръководителя на Народното събрание е да се опълчва на всевъзможни форми на ненавист, ксенофобия и разделяне. Няма да позволим да има оттегляне от парламентаризма и демокрацията в нашата страна.

Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи


Борбен човек е


Впечатленията ми от Цвета Караянчева са, че е напорист, борбен човек с благополучен език, с сила и страст. Надявам се да сдържа страстите и да не не помни за момент, че ръководителят на българския парламент е пръв измежду равни. Да не не помни, че нейните дейности и държание се отразяват върху престижа на институцията.

Жельо Бойчев зам.-председател на ПГ на Българска социалистическа партия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР