Тя е професионална триатлонистка и многократна световна шампионка. Дълги години

...
Тя е професионална триатлонистка и многократна световна шампионка. Дълги години
Коментари Харесай

Лесли Патерсън - шампионката по триатлон с 9 номинации за Оскар

Тя е професионална триатлонистка и многократна международна шампионка. Дълги години влага всичко извоювано от спортните надпревари във кино лентата, който мечтае да направи. Днес той към този момент е реалност и има 9 номинации за Оскар.

Тя чака 16 години, с цел да осъществя своя филм. През това време постоянно подкрепя финансирането му със личните си награди от извоювани надпревари по триатлон - композиция от плуване, колоездене и тичане.

След като най-сетне фимът излезе по кината през 2022 година, тази година той получи цели девет номинации за Оскар. Това го прави един от главните кандидати на идната гала през март.

Става дума за акомодацията на немския антивоенен разказ " На Западния фронт нищо ново " от 1928 година на Ерих Мария Ремарк, а героинята на тази история се споделя Лесли Патерсън - шотландка и многократна международна шампионка по триатлон.

Родена през 1980 година, тя израства в град Стърлинг с родителите и трима по-големи братя и сестри. От дребна има спортен дух и непоклатима непримиримост.

Един от първите ѝ обичани спортове е ръгби. Като дребна тя сполучливо се състезава в момчешките тимове, до момента в който растежът към момента не е от такова значение. По-късно около татко си се среща с планинското тичане, особено за района, и по този начин прави прехода към триатлона.

Когато е на 15, тя към този момент се състезава на интернационално равнище. Гардиън написа, че в този спорт тя постоянно съумява да надвие и най-хубавите мъже, защото за дисциплината е значима не толкоз силата, колкото съотношението сред мощ и тегло.

По-късно смяна в разпоредбите на триатлона прави спорта по-труден за нея, защото плуването, в което тя се усеща най-слаба, става значително, с цел да си първенец.

Междувременно отвън спортната си кариера тя към този момент е почнала обучение в областта на киното и драматургията и взема решение да се откаже от спорта. Със брачна половинка си се реалокират в Калифорния, където тя прави несполучливи опити да стане актриса.
 Лесли Патерсън кара планински велосипед по време на триатлона Xterra Nationals в ски курорта Сноубасин, Съединени американски щати, 24 септември 2011 година Тогава приключва на второ място при дамите, а същата година става международна шампионка в Мауи, макар че кара велосипеда си със спукана гума.
Постепенно обаче желанието ѝ да се състезава се връща и тя стартира да печели на редица интернационалните шампионати. Първата ѝ международна купа от 2011 година ѝ донася премия от 20 000 $, които тя без съмнение влага в " На Западния фронт ", който възнамерява от към този момент пет години.

" Винаги съм носила тези две съпътстващи пристрастености: актьорът в мен и спортистът в мен ", споделя Патерсън пред Си Ен Ен.

" Хората считат, че те постоянно са доста разнообразни, само че в действителност са доста, доста сходни във връзка с уменията, които изградиш и използваш и по какъв начин едното може да помогне на другото ".

Един от най-тежките моменти в спортната ѝ кариера, за който тя постоянно споделя пред медиите, е през 2016 година, когато чупи рамото си ден преди да се състезава в Коста Рика. Все отново взема решение да опита, плува с една ръка и приключва първа.

Мотивира я това, че скоро по-късно би трябвало да удължи правата си върху книгата на Ремарк, с цел да може да продължи работата си по кино лентата. " Просто се пробвах да купя една книга ", споделя тя пред Холивуд Рипортър.

Тази целенасоченост не всеки път се харесва на околните ѝ, само че е неизменима част от характера ѝ. " Майка ми сподели, че съм излязла от утробата и съм тичала ", споделя Патерсън пред Гардиън, " всички ме подлагат на критика за това или са го правили в предишното, да вземем за пример - толкоз си напрегната или толкоз захласната. Но аз съм си такава! ".

Сценария на кино лентата тя написва дружно със собствен другар публицист - Иан Стокел. Това " беше първият боен разказ, който прочетох и който беше изцяло лишен от жанровите си примамки - подвиг и завършения ", споделя Патерсън за Холивуд Рипортър.

" Това е история за безнадеждността и безпомощността, за измяната и шока, за загубата на личната човешка същина, до момента в който единственото, което ти остане, е войната ".

През 2020 година идва първото доказателство за триумф, откакто излиза наяве, че филмът ще бъде продуциран като истинска продукция на Нетфликс. Две години по-късно се състои премиерата му в Торонто, а през днешния ден го чакат и най-престижните награди в промишлеността.

Патерсън обаче упорства, че това надалеч не е краят на филмовата ѝ кариера, като към този момент е замислила нов психически трилър.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР