Тя е първата жена, пробягала дистанция за под 2 часа

...
Тя е първата жена, пробягала дистанция за под 2 часа
Коментари Харесай

Световен рекорд: Кенийка счупи най-доброто постижение в маратона

Тя е първата жена, пробягала отдалеченост за под 2 часа и 10 минути
Кенийката Рут Чепнгетич счупи по впечатляващ метод международния връх в маратона при дамите.

По време на маратона на Чикаго, който е един от шестте огромни маратона през годината, Чепнгетич пробяга дистанцията от 42.195 километра за 2:09.57 часа.

По този метод 30-годишната кенийка се трансформира в първата жена, която слиза под 2 часа и 10 минути на класическата маратонска отдалеченост.

Предишният връх, който етиопката Тигст Асефа сложи преди по-малко от месец в Берлин бе от 2:11.53 часа, като през днешния ден това достижение бе съборен с съвсем две минути.

Наистина впечатляващо тичане, а индикативен е фактът, че тя се подреди в топ 10 на генералното класиране, което е изключителна необичайност за жена в конкуренция, на която вземат участие много елитни представители на мъжете.

Друг впечатляващ факт от нейното тичане бе, че тя остави на цели 7:36 минути зад себе си втората в класирането при дамите - Сутуме Асега от Етиопия, а подиумът добави още една кенийка в лицето на Ирине Чептай.

Иначе маратонът при мъжете завоюва Джон Корир от Кения, който пробяга дистанцията за 2:02.44 часа.

Именно Чикаго е мястото, където преди година Келвин Киптум сложи международен връх при мъжете с време от 2:00.35 часа и даде поръчка за слизане под два часа, само че за жалост почина в автомобилна злополука няколко месеца по-късно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР