Тя е движещата сила, медицинският мозък зад ваксината на BioNTech

...
Тя е движещата сила, медицинският мозък зад ваксината на BioNTech
Коментари Харесай

Жената зад ваксината на BioNTech: Йозлем Тюреджи

Тя е движещата мощ, медицинският мозък зад имунизацията на BioNTech и Pfizer. Жената на Угур Шахин е брилянтен академик и уважавана бизнесдама. Без нея имунизацията нямаше да е допустима, показва Дойче веле. Коя е Йозлем Тюреджи?

" За него приказват съвсем всички, а за нея - съвсем никой. Но тя не е човек, който обича да се акцентира ", написа Зюддойче Цайтунг в портрет на Йозлем Тюреджи - дамата, изиграла доста основна роля за основаването на първата утвърдена ваксина против ковид - тази на немската компания BioNTech и американския им сътрудник Pfizer. Съпругът на Йозлем - Угур Шахин - е считан за основател на имунизацията, само че тя в действителност е " движещата мощ " в този креативен развой, разяснява още изданието.

" Страстни откриватели "

" Те са гениална двойка откриватели ", споделя Кристоф Хубер, който дружно с тях основава компанията BioNTech през 2008 година. Хубер ги съпоставя с носителите на Нобелова премия Мария и Пиер Кюри, характеризирайки немската двойка учени като " високо интелигентни и буйни откриватели ".

И мнозина други хора, които са имали контакти с Йозлем Тюреджи, приказват за нея с наяве удивление. " Тя е в положение да ти изясни и най-сложните неща по понятен метод ", споделя Томас Щрюнгман - един от вложителите на BioNTech.

Изключителен академик и бизнесдама

Без Йозлем Тюреджи нямаше да има ваксина против ковид, нито щеше да е вероятен пробивът в Съединени американски щати, акцентира немското издание " Мениджър Магазин ". Тя е извънреден академик, само че по едно и също време с това и безнесдама, чийто цели постоянно са били амбициозни.

Още през цялото време на научната си кариера 53-годишната през днешния ден Йозлем Тюреджи желала да революционизира медицината - нито повече, нито по-малко. Като гледала страданията на болните от рак пациенти в дребната католическа болница, където работел татко ѝ в провинция Долна Саксония, решила, че би трябвало да оказва помощ на хората. Тази нейна фантазия в този момент се осъществя на дело - имунизацията против ковид тези дни основава отбрана на милиони хора по света.

Родена в Германия, само че отгледана в Турция

Когато през януари прочели за появяването на новия рисков ковид, Йозлем и брачният партньор ѝ незабавно се заловили с създаването на ваксина против него. От 2018 Тюреджи е медицински шеф на BioNTech, а дълги години преди този момент е работила по проучването на антитела за задачите на раковата терапия. Целта ѝ е да трансформира познанията си в артикули, които лекуват хората. Тюреджи е родена в Германия, само че в началото е отглеждана от баба си и дядо си в Истанбул.

Двамата съпрузи на корицата на авторитетното списание " Шпигел "

На четиригодишна възраст родителите ѝ я взимат при тях в Германия. След като приключва гимназия, тя следва медицина в Хомбург. По време на следването се среща с бъдещия си брачен партньор Угур Шахин. И двамата са въодушевени от концепцията да основат препарат против рака, който по този начин да засилва имунната отбрана на организма, че той самичък да се оправи с заболяването.

" Аз съм една пруска туркиня "

Двойката учени по-късно стартират работа към университета в Майнц. През 2002 година двамата се женят. А преди да тръгнат за гражданското не пропуснали да минат и през лабораторията. " Аз съм пруска туркиня " - по този начин Йозлем Тюреджи назовава себе си още преди години в едно изявление за Зюддойче Цайтунг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР