Тя е доктор Тяна Илиева и е от жените, които

...
Тя е доктор Тяна Илиева и е от жените, които
Коментари Харесай

Доктор Таня Илиева: жената, за която тепърва ще се говори много в джаз средите, открива днес Международния джаз фестивал Емил Илиев

Тя е лекар Тяна Илиева и е от дамите, които рядко можеш да видиш без лек бизнес грим и отлична прическа. Носи семпли, само че постоянно качествени бижута. Традиционно е цялостна с сила и е от хората, с които елементарно можеш да се схванеш, когато преговаряте за качетвени планове. Видях я за първи път преди повече от 10 години - стоеше на първия ред на джаз фестивала в Банско, разговаряше премерено със брачна половинка си лекар Емил Илиев и наглеждаше дребната им щерка. Ако не я познавате, можете да помислите лекар Илиева за строга и сериозна. Истината е, че е страховит купонджия, буен почитател на музиката и... е, не може да ви кажем всичко. Елате да се запознаете с нея персонално в Боровец - ще е там най-малко още 5 дни, подсигурявам ви.

Срещам се с нея преди няколко дни за едно малко изявление, небрежно след края на работния ѝ ден в болничното заведение. Искам да си приказваме за джаз, а Таня като че ли сияе, до момента в който ми споделя за програмата на "Международния джаз фестивала Емил Илиев ", който започва през днешния ден в Боровец. Фестът носи името на легендания ѝ брачен партньор, който всички наричахме лекар Джаз, а неговото верую - "да създадем джаз фестивала по-известен от този в Монтрьо " освен не е забравено, само че и живее нов живот под нейно управление.

Да се спре на Боровец в действителност се оказва страхотна концепция, а благодарение на община Самоков и кмета Владимир Илиев, Таня Илиева съумя да провежда джаз конгрес, за който занапред ще се приказва.

"Всъщност, Самоков е страховит гард и е доста близо до София. Само на 45 километра. Вълнувам се, тъй като в действителност одобрявам това място и хората му. Срещнахме поддръжка и от страна на кмета на общината, което е значимо и го правя оценка ", споделя Таня.
Когато си приказваме за това какви компликации е срещнала, до момента в който провежда това първо за Боровец издание на феста, тя се усмихва и споделя: "Знаеш ли, никакви. Всичко стана като че ли беше предопределено да се случи по този начин. Имах възприятието от време на време, че Емил беше някъде до мен и ме поддържаше. Усещах наличието му. Нямаше врата, на която да сме почукали и да не се отвори ", споделя Таня.

И тъй като има хора, които поддържат огромните планове, а има и мощни дами, които имат гения да ги случват, довечера Таня Илиева още веднъж ще е на първия ред, единствено че на "Международния джаз фестивал Емил Илиев " в Боровец и ще открие форума в полите на Рила. И в случай че се чудите дали си коства да запалите колата и да останете няколко дни в Боровец на джаз, това което трябв да знаете е че, сигурно си заслужава. Програмата е повече от страхотна. Таня Илиева залага на богато интернационално присъединяване, само че счита, че "Тябва да се дава сцена за изява и на млади надарени джаз музиканти. Искам да ги подкрепим, тъй като младите имат потребност и заслужават този старт. ", споделя тя.


Тази вечер на откритата сцена в Боровец, пред хотел "Рила ", ще се качи Влатко Стефановски със сина си, а откриването по традиция ще е с биг бенда на Благоевград с двама солисти. Стартът е в 19.00ч. а входът е свободен за всички фестивални вечери. Международното уастие през днешния ден ще добави и огнената Розалия де Соуза. На един час с кола от центъра на София е и си заслужава, тъй че в този момент е моментът да се обадите на обичан човек и да му кажете "Искаш ли тази вечер да те повеждам на джаз фест в Боровец ".


А Тяна Илиева не стопира да споделя забавни неща за програмата. "Втората фестивална вечер, която ще е в събота, на 6 август е изключотелно забавна. Откриването е поверено на една българска класическа компания - MYX'D. Основана е от цигуларката Смиляна Лозанова, включва 5 типичен музиканти и несъмнено е интругуващ план. MYX'D вършат ексцентрични джаз аранжименти на разнообразни типичен творби. Когато се срещнах с девойките, към този момент знаех, че джаз сцената у нас има потребност от сходен план. Във втората вечер на фестивала ще забележим и един прелестен ромски оркестър от Сърбия, които ни гостуват като част от интернационалния джаз фестивал в Ниш, с който моят брачен партньор си партнираше повече от 20 години. Мотото е "Нишвил гостува на "Международен джез фествиал Емил Илиев " ", тъй като по този метод ще покажат своята памет и ценене на делото на моя брачен партньор.

В третата фестивална вечер Михаил Йосифов ще предстви своя музикален план "Новините в джаза ". Това е нещо извънредно атрактивно, което аз горещо предлагам на всички джаз почитатели. Това са студенти от музикалната академия, под управлението на Михаил Йосифов. Имах удоволствието да ги чуя неотдавна и дръзвам да настоявам, че са бъдещите звезди на джаз музиката в България. А след тях на сцената ще се качи световноизвестната реге звезда Джулиан Марли, наследник на именития Боб Марли. Както международната рецензия споделя, крлят на регето Боб Марли продължава да живее посредством своите деца. Джулиан Марли идва с бенд от 12 индивида и се надявам това да бъде страховит концерт.

Четвъртата фестивална вечер, на 8-и август, наши посетители ще бъдат познантите ни "Александров рагтайм бенд ", които тази година празнуват 35 години на сцена. След тях в понеделнк на сцената ще се качат четирима италианци, които също са в действителност страхотни.

Петата фестивална вечер започва с един камерен бенд на БНР от 5 индивида под диригентската палка на Антони Дончев. Вижте - те нямат никаква потребност от показване, считам че името им приказва задоволително доста за тяхната значителност.

Финала на джаз феста слагаме с южнокорейския бенд, който се споделя "Юнг Су Чой Тайни оркестър ". Те са доста търсени и желани по интернационалните джаз конгреси. Оказа се, че доста хора ме питаха по какъв начин сме ги довели в България, предивд натоварената им стратегия и многото предложения, които всекидневно те получават. Те са бенд, за който се написа музика. Самите те пишат доста музика и предствят джаза в електронен вид, което е забавно да се чуе, несъмнено. ", споделя Таня Илиева, която не стопира да споделя прочувствено и с хъс за всички истории към организацията на този огромен интернационален конгрес, който към този момент носи името на починалия ѝ брачен партньор Емил Илиев.

Освен богатата интернационална стратегия в Боровец, тази събота ще можете да присъствате и на премиерата на една книга, на която ще посветим обособен материал - "Доктор Джаз: Доктор Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика ".

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР