.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }Средства, които

...
.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }Средства, които
Коментари Харесай

Адвокат по земеделско право: Тази година земеделците са много по-подготвени и няма да бъдат заблудени

.txtvaudio2 { color: #666666; font-family: Verdana; font-size: 11px; }

Средства, които земеделските производители чакат от страната по съглашението за отрицателното икономическо влияние от войната в Украйна, са им извънредно нужни. Създадена е организация и сега, в който Министерство на финансите изплати парите и те постъпят по сметките на Държавен фонд “Земеделие ", те автоматизирано ще отидат по сметките на земеделските производители, това е въпрос на време. Това сподели за предаването “ България, Европа и светът на фокус " на Радио “Фокус " юристът по земеделско право  и някогашен ръководител на Комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски.

(бел. ред. Интервюто е извършено преди да стане ясно, че земеделските стопани ще получат цялата планувана държавна помощ от 325 млн. лева)

" Органът, който приема законите е Народното събрание и рецензията, че с изключение на финансовите задължения има и редица законодателни начинания, които не са изпълнени би трябвало да бъде към политиците, които са там и да бъде отправена като апел към тях, които след 20 дни ще се появят още веднъж там. Защото не всичко е въпрос на пари, само че редом с това би трябвало да се вършат и промени, които са извънредно значими ", означи Абровски.

По мотив срещата сред част от Аграрната камара и държавното управление той добави: " В момента това, което може да направи страната е по-бързо парите да стигнат до тях. Факт е, че в бранша има извънредно доста проблеми, тежки промени, които би трябвало да се създадат като поземлената промяна, водата, търговията, браншовите организации. През последните няколко години в този бранш политиците изсипваха единствено едни пари, само че тези пари в един миг или ще свършат, или ще стартират да се дават по радикално друг метод. Тези общо 600 млн. лв. не бяха заложени в бюджета предходната година. Политиците споделиха на земеделците, тези пари няма да ви ги дадем. И земеделците резонно излязоха на митинг, тъй като се почувстваха излъгани. И в един миг държавното управление клекна и подписа съглашение с тях. И те имаха законните упования да си получат това, което им е дадено. Меморандумът е подписан от българската страна с нейните жители. И може би те са афектирани от това, че когато българската страна желае от тях да съблюдават избрани правила и периоди - те го извършват. Но когато те желаят нещо от страната и тя сама си е сложила периоди - тя не го извършва. От тази позиция се породиха всички тези напрежения в бранша, а земеделците са извънредно рационални хора, изясни Пламен Абровски.

Относно Бюджет 2025 юристът по земеделско право съобщи: " Сега земеделците ще бъдат доста по-добре готови, в сравнение с предходната година декември месец, когато се гласуваше бюджетът. И този път няма да бъдат въведени в  подвеждане, където да чакат едно, а да получат друго. Най-голямата илюзия за тях беше: “Ние няма да ги сложим в бюджета, само че ще ви ги намерим тези пари, не се тормозете ". При актуализацията на бюджета се повтори същото. И аз приканвам всички браншови организации да работят самодейно, освен да стоят и да чакат,  и да желаят. А като сметнат, че е нужна поземлена промяна, дано да я приготвят, да я дадат на депутатите. Защото администрацията, когато прави един закон, го прави по този начин, че на нея да й е комфортно. Гражданите, които са избрали земеделците и народните представители би трябвало да отидат с съответно предложение за закон, да намерят депутати, да си го внесат, да си го приготвят, с цел да може по-късно Народното събрание да бъде един съдия сред тях и изпълнителната власт. Така би трябвало да се работи, акцентира Пламен Абровски.

Той даде образец за законодателни промени, значими за основаване на резистентност в бранша и понижаване на потребността от държавна поддръжка. “Всяка година приказваме, че имаме проблем с розите, розовото масло, и непрекъснато се приказва дайте пари. Държавата може да сътвори една доста хубава система, при която да сертифицира розовото масло в държавни лаборатории и то да се продава единствено и само в съдове, които страната е одобрила. На цената на една дребна такса, когато ти си занесеш розовото масло, примерно в Лабораторията на Агенция по сигурност на храните. Тя го изследва, запечатва го в тези съдове и ти споделя - ето това е българското масло, което българската страна е проверила и сертифицирала, продавайте го. От там нататък ще имаш по-добра цена на розовото масло, на изкупния цвят, и създаваш добавена стойност. Най-големият проблем на розовото масло не е толкоз цената, а подправените артикули, които се продават, казвайки, че това е розово масло ", заключи Пламен Абровски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР