Творците ще бъдат сред най-тежко засегнатите от кризата след обявяването

...
Творците ще бъдат сред най-тежко засегнатите от кризата след обявяването
Коментари Харесай

CISAC: Творците ще бъдат сред най-тежко засегнатите от кризата - slava.bg

Творците ще бъдат измежду най-тежко засегнатите от рецесията след оповестяването на пандемията с ковид. Зад тази теза застана Международната конфедерация на сдруженията на създателите и композиторите – CISAC.

Тя насочи апел към държавните управления за световни дейности, които да оказват помощ на артистите да оцелеят актуалната обстановка.

"Творците са в неповторимо нежна позиция. Повечето от тях работят независимо и са подвластни от възнагражденията, изплащани от авторските сдружения. Организациите за групово ръководство на права вършат всичко допустимо – не престават да разпределят хонорари и подкрепят незабавно създателите посредством обществени фондове, където е допустимо.

Въпреки това, членовете на CISAC от целия свят оповестяват за срив на културните и развлекателни действия, засягащи концерти, фестивали, изложения и всички съществени платформи, където се употребяват творби. По природа създателите са новаторски, стимулират се сами и с това съставляват голяма положителна мощ, която в бъдеще ще подкрепи икономическото възобновяване. Но в този момент те се нуждаят от незабавни избавителни ограничения и единствено лостът на държавната политика ще има нужното влияние “, гласи част от отвореното писмото на конфедерацията.

Като член на CISAC, българското съдружие за групово ръководство на авторски права Музикаутор изцяло приема изнесеното мнение. Според организацията в тази обстановка е още по-важно увеличението на % българска музика в медиите посредством въвеждането на квота.

"За българските създатели в този момент повече от всеки път е належащо по-голяма част от авторските хонорари да останат в България, а не да изтекат в чужбина. Българската музика има потенциал да задоволи потребностите на медиите и да ускори чувството за национална еднаквост и обединяване. От друга страна, аудиторията в този момент има най-голяма потребност от своите създатели, които да им дадат дух и кураж в тежката обстановка, в която сме сложени всички “, разясняват още от Музикаутор.

Източник: Monitor
Снимка: Change.org
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР