Творчеството често е част от умствено заболяване и писателите са

...
Творчеството често е част от умствено заболяване и писателите са
Коментари Харесай

Творчеството било умствено заболяване

Творчеството постоянно е част от умствено заболяване и писателите са изключително податливи на него, сочат резултатите от ново проучване, обхванало над 1 милион души, заяви obekti.bg, базирайки се на Би Би Си.

При писателите е по-висока вероятността от насърчаване на тревога и биполярни разстройства, шизофрения, меланхолия и корист с опиати, открили учени от шведския Каролинска институт.

Писателите са двойно по-склонни към самоубийство от останалата част на популацията. При танцьорите и фотографите също има нараснала възможност от биполярно разстройство.

И това е забавно: Защитното държание ни пречи, а не ни пази - четете още потребни вести на zdrave.to

Като цяло хората с изобретателни специалности не са по-предразположени към психиатрични заболявания от останалите. Но е по-вероятно те да имат непосредствен родственик с някакво разстройство, включително анорексия или аутизъм, пишат учените в сп. Journal of Psychiatric Research reports.

Водещият откривател доктор Саймън Каяга декларира, че изводите би трябвало да доведат до нов взор към психическите болести и че някои техни признаци могат да са потребни или мечтани. Например лимитираните и мощни ползи на човек с аутизъм и маниите на подобен с биполярно разстройство могат да изострят вниманието и да оказват помощ за определянето на това дали някой е талант и създател.

По същия метод разпилените мисли на шизофреници могат да дадат искрата за детайлите на автентичност в креативно произведение.

„ Ако приемем, че някои явления, свързани със болесттите на пациенти, са потребни, се разкриват нови пътища за нови способи на лечение”, споделя доктор Каяга. В този случай доктор и пацент би трябвало да реализират единодушие кое ще се лекува и на каква цена. В психиатрията е традиция да се гледа на заболяванията в черно-бели краски без нюанси и да се заплашва пациентът, като се отстранява всичко, считано за патология.

Биполярното разстройство би могло да е преимущество за хората с изобретателни специалности. Но е значимо да не се възвеличават всички хора с умствени проблеми, които прекомерно постоянно са представяни като изобретателни гении.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР