Творбата Future-Selves може да се види на ул. Иван Вазов

...
Творбата Future-Selves може да се види на ул. Иван Вазов
Коментари Харесай

С пространствена инсталация на Димитър Солаков продължава инициативата 1m2 изкуство

Творбата „ Future-Selves ” може да се види на ул. Иван Вазов 8 във Велико Търново до 5 февруари
Програмата за януари на 1m2 изкуство показва галерия на Димитър Солаков (роден 1987 г.). Авторът, който от няколко години живее дружно със фамилията си в с. Вонеща вода, област Велико Търново, приключва снимка в Нов български университет през 2011 година
В работата си Димитър Солаков постоянно употребява разнообразни медии и изразни средства, комбинира материали и опитва с пространства и хрумвания. Участвал е в интернационалните изложения в Австралия, Австрия, България, Еквадор, Китай, Сърбия, Холандия и други Великотърновци и посетители на града ще могат да се срещнат с пространствена апаратура, озаглавена “Future-Selves ”, която слага тематиките за бъдещето на човечеството и измененията, които настъпват в нашия свят.
1m2 изкуство за трета поредна година показва актьори от актуалната българска и интернационална сцена в границите на пространство с величина от към 1 кв.м. Концепцията за “white cube ” (бял куб) е вдъхновението зад самодейността, която се реализира от куратора Мартина Йорданова и ТАМ – пространство за срещи, събития и изложения в град Велико Търново. Проектът дава опция на млади и одобрени създатели да покажат свои произведения в една ексцентрична изложбена среда. През 2021 година общо 6 млади актьори ще вземат участие в самодейността.
Димитър Солаков показва една пространствена апаратура, състояща се от акварелни рисунки и фигура основана на 3Д принтер, която заема централно място в експозицията. Както и заглавието подсказва, създателят ни придвижва в едно хипотетично бъдеще, където изобразения пред нас свят е замърсен, отровен и някакси друг. Сякаш не е съумял да се опази, само че въпреки всичко е там. Все още.
Пейзажите и пресъздадената атмосфера от рисунките на Солаков препращат към една допустима образна интерпретация на “Краят на историята и последният човек ” на Франсис Фукуяма. Произхождайки от политическата философия, създателят на книгата преглежда развиването на обществото като достигнало не просто до съответен интервал от следвоенната история, а до края на историята като такава. За последна точка на човешкото ръководство се приема идеологическата еволюция и универсализация на Западната демократична народна власт, чието успокоение и разцвет са завладяли човешкото създание. Останал е един “последен човек ” като представител на всички тези, които със своето линейно наличие са претопили човешката душа и воля за битка.
И въпреки всичко в инсталацията на Димитър Солаков “Future-selves ” остава отворен въпроса дали това е по-скоро края на света или началото на нов.
 Галерия Васка Емануилова показва 4 плана на Димитър Солаков Галерия " Васка Емануилова " показва " 4 плана " на Димитър Солаков
На 1 март от 18:00 ч. в галерия  " Васка Емануилова " ще бъде открита изложбата " 4 плана " на Димитър Солаков. Проектът ще може да...
* Проектът е подсилен от стратегия „ Визуални изкуства ” към Министерство на културата.
Пространство за културни и обществени събития ТАМ отваря порти през 2012 като без значение пространство за културни и обществени събития. ТАМ показва модерна градска просвета, нови артистични форми, практики, насърчаващи дейното гражданско присъединяване в културния и обществен живот на града, различни просветителни модели.
Само през 2019 година са осъществени 194 събития, представящи изгряващи и към този момент потвърдени български актьори. ТАМ си партнира с Министерство на културата, Община Велико Търново, Гьоте-институт София, Френски културен институт, Институт Сервантес, Посолство на Америка – София, Посолство на Германия – София, Посолство на Кралство Испания - София и голям брой други български и интернационалните институции.
Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за задгранично изкуство в Националната изложба. Завършила е бакалавърска и магистърска степен във Виенския университет, а е специализирала в Съединени американски щати, Германия, Австрия и Италия. Била е креативен координатор на FLUCA - Австрийски културен павилион, взела участие е в организационния екип на плана на Кристо и Жан Клод „ Плаващите кейове “, както и на редица български и интернационалните изложения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР