Твърди се, че влиятелният иракски шиитски мюсюлмански духовник Муктада ал-Садр

...
Твърди се, че влиятелният иракски шиитски мюсюлмански духовник Муктада ал-Садр
Коментари Харесай

Садр започна гладна стачка след сблъсъците в Ирак

Твърди се, че авторитетният иракски шиитски мюсюлмански свещеник Муктада ал-Садр е оповестил гладна стачка, до момента в който насилието в страната  не спре, заяви късно в понеделник " Ройтерс ".

Няма удостоверение от офиса на Садр.

Припомняме, че повече от 10 иракчани бяха убити при конфликти в понеделник, откакто Садр сподели, че ще се откаже от политиката.

Негови последователи щурмуваха дворцов държавен комплекс в Багдад и докара до конфликти със съперничещи си шиитски групи.
 Ирак наложи полицейски час след митинги поради отдръпването на Садр
Ирак наложи полицейски час след митинги поради отдръпването на Садр

До конфликти сред поддръжници и съперници се е стигнало в Багдад

В началото на август Садр, чиито последователи стачкуваха против назначението на новия министър-председател на Ирак, прикани за разформироване на Народното събрание и осъществяване на предварителни избори.

Имамът съобщи тогава пред поддръжниците си, че би трябвало да продължат да държат постройката на Народното събрание, до момента в който управляващите не изпълнят настояванията му, в това число разформироване на Народното събрание и промени в иракската конституция. Въпреки това, отбелязва " Ал Арабия ", той не прецизира в какво биха могли да се състоят тези промени.

ян , които са най-масовите след изборите през октомври предходната година. Протестиращите се опълчват на номинирането на Мохамед ал-Судани от блока " Координационна конструкция ", управителен от подкрепяните от Иран шиитски партии, за министър-председател.

Макар блокът на ал-Садр да завоюва най-вече места на парламентарните избори, той не съумя да сформира държавно управление, което да изключи подкрепяните от Иран негови съперници. В резултат на това ас-Садр отзова депутатите си от Народното събрание и прибягна до напън посредством улични митинги.
 Европейски Съюз зове за политически разговор в Ирак
Европейски Съюз зове за политически разговор в Ирак

Институциите в Багдад би трябвало да работят

В края на юли, негови последователи на два пъти щурмуваха постройката на Народното събрание в по този начин наречената " Зелена зона " в Багдад, където се намират иракските държавни служби и редица задгранични посолства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР