Твърди се, че видеото показва командоси, спускащи се от хеликоптер

...
Твърди се, че видеото показва командоси, спускащи се от хеликоптер
Коментари Харесай

Конфликтът се заплита: Иран залови кораб на израелски милиардер!

Твърди се, че видеото демонстрира командоси, спускащи се от хеликоптер към кораба MSC Aries, плаващ под португалски байрак в Оманския залив, край пристанището на Емирство Фуджейра; корабът е благосъстоятелност на компанията Zodiac Group на израелския милиардер Еял Офер.

Плавателният съд е под португалски байрак MSC Aries, контейнеровоз, обвързван с основаната в Лондон Zodiac Maritime. Zodiac Maritime е част от Zodiac Group на израелския милиардер Еял Офер.

MSC Aries за последно беше локализиран край Дубай, насочвайки се към Ормузкия проток в петък. Корабът е бил изключил своите данни за следене, което е всекидневно за кораби, свързани с Израел, движещи се през района.

Видеото демонстрира нападението, обявено по-рано от Морските търговски интервенции на Обединеното кралство на английските военни. Той разказва кораба като „ хванат от районните управляващи “ в Оманския залив край пристанищния град Фуджейра в Емирството, без да дава детайлности. Във видеото командосите се спускат надолу върху купчина контейнери, ситуирани на палубата на кораба.

Един от членовете на екипажа на кораба може да бъде чут да споделя: „ Не излизай “. След това помощникът на екипажа дава сигнал на сътрудниците си да отидат до мостика на кораба, до момента в който командосите още слизат на палубата. Един командос е коленичил над останалите, с цел да им обезпечи евентуален огън за прикритие.

Въпреки че Асошиейтед Прес не можа да ревизира неотложно видеото, то подхожда на известни детайлности и хеликоптерът наподобява е бил употребен от паравоенната Революционна армия на Иран, която е правила и други набези на кораби в предишното.

Инцидентът идва на фона на нараснало напрежение сред Иран и Запада, като Израел се приготвя за нахлуване от Техеран след удар на 1 април по постройка в комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск, при който бяха убити няколко командири на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война, в това число двама генерали.

Иран не призна незабавно, че е заловил какъвто и да е кораб, нито имаше отчет от държавните медии за случая. От 2019 година обаче Иран взе участие в поредност от конфискации на кораби и офанзиви против плавателни съдове, приписвани му на фона на продължаващото напрежение със Запада поради бързо напредващата му нуклеарна стратегия.

Оманският залив е покрай Ормузкия пролив, тясното устие на Персийския залив, през което минава една пета от целия петрол. Фуджейра, на източното крайбрежие на Обединените арабски емирства, е главно пристанище в района за кораби, които поемат нов петролен товар, да вземат доставки или да обменят екипаж.

От 2019 година насам водите край Фуджейра станаха очевидци на поредност от детонации и отвличания. Военноморските сили на Съединени американски щати упрекват Иран за офанзиви с мини против кораби, които са развалили танкери.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР