Твърди се, че турските дронове Байрактар са едно от най-ефективните

...
Твърди се, че турските дронове Байрактар са едно от най-ефективните
Коментари Харесай

Не са само дроновете Байрактар: защо Турция произвежда толкова много оръжия


Твърди се, че турските дронове " Байрактар " са едно от най-ефективните оръжия в съпротивата на Украйна против съветската войска. Какви оръжия създава още Турция и на какво се дължи възходът на турската оръжейна промишленост?

Турски дрон " Байрактар "

В най-важната война за последните десетилетия светлините на прожекторите са ориентирани не към немски, американски или френски оръжия, а към.

във войната в Украйна - нанасят удари по съветските сили, унищожават линиите им за доставяне, предотвратяват настъпления, отбелязва немският стопански ежедневник " Ханделсблат ".
Редакцията предлага
Оръжията на Турция

Руската инвазия в Украйна докара съвсем на всички места по света до повишаване на разноските за защита. Редица страни премислиха отбранителните си тактики и оповестиха желанието си за доста увеличение на своите военни бюджети. И до момента в който немското държавно управление желае да похарчи 100 милиарда евро за закупуването на съвременни оръжейни системи, от дълго време към този момент е поела по различен път: от години страната сама се доставя с оръжия.

Освен добилите международна известност дронове, създавани от компанията " Baykar ", Турция създава и по-малките дронове " Kargu ", както и няколко типа бронирани военни транспортни средства, бойни кораби и танкове. Да изброим още турските хеликоптери " Atak ", сателитната система " Göktürk ", както и ракетната система за противовъздушна защита на турската компания " Roketsan ". В момента се строи и първият турски самолетоносач.

Под линия: през последните 10 години оборотът на турската отбранителна индустрия се е утроил, достигайки към 11 милиарда щатски $, оповестява " Ханделсблат ”.

Защо турската оръжейна промишленост е в подобен напредък

Има една съществена причина, заради която турският оръжеен бранш се развива толкоз бързо и с всяка последваща година става все по-малко подвластен от вноса: глобите и оръжейното ембарго.

След двата военни преврата през 1971 година и 1980 година и анексирането на Северен Кипър през 1974 година Съединени американски щати, най-важният снабдител на оръжие за Турция по това време, постановат оръжейно ембарго на страната. След това оръжейно ембарго постановат и страни от НАТО. Причината: кървавата революция против към този момент неразрешената ПКК и рисковата борба с Гърция в Егейско море. В тези години един турски посланик формулира доктрината, че турската войска би трябвало да е " постоянно готова за 2,5 войни " - на запад против Гърция, на юг против Сирия и в самата Турция против ПКК.

Ердоган до дрон " Байрактар "

След избирането на Ердоган за президент производството на локални оръжия набира още по-голяма скорост. От 2015 до 2019 година военните разноски на страната са се нараснали от 12,3 на 20,8 милиарда щатски $. А през 2020 година Турция е изразходвала 2,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт за военни цели, което слага страната измежду първенците в НАТО, пресмята " Ханделсблат ".

В началото на тази година Ердоган заяви, че Турция създава сама към 70% от оръжията, които са нужни на страната. Стремежът е да бъдат достигнати 100%, добави турският президент.

*****

Вижте и това видео:
Какво ни описаха украински сапьори
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР