Твърди се, че израелски ракетен обстрел е ранил войник близо до сирийската столица Дамаск

...
Израелски ракети са ранили войник близо до сирийската столица Дамаск,
Коментари Харесай

Израелски ракети са ранили войник близо до сирийската столица Дамаск, според сирийската държавна медийна агенция SANA.

Съобщеното изстрелване, което се проведе късно в понеделник, е последното в поредица от въздушни атаки, извършени от Израел, тъй като се стреми да ограничи иранското участие в Сирия.

„Израелският враг извърши нападение с ракети, изпратени от окупираните Голански възвишения“, каза SANA, отбелязвайки „материални щети“ в района около Дамаск.

Медийната агенция съобщи още, че сирийската противовъздушна отбрана е прихванала „враждебни цели“ в околностите на столицата.

След избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г. страната се превърна в поредното място в по-широка, дългогодишна прокси война между Иран и Израел, която се разгръща в Близкия изток.

Иран и неговият ливански съюзник Хизбула подкрепиха правителството на сирийския президент Башар ал-Асад, който се намираше в конфликт по време на гражданската война, като осигуриха обучение и войски.

Израел, междувременно, отговори с ракетен обстрел, насочен към райони, контролирани от сирийското правителство, в опит да спре иранското влияние. Израелското правителство обаче рядко признава тези атаки.

Съобщава се, че предишна израелска въздушна атака на 7 август е убила четирима войници в покрайнините на Дамаск.

Смята се, че голяма част от ракетния огън идва от Голанските възвишения, плодородна област, която Израел завзе от Сирия през 1967 г. по време на Шестдневната война.

През 1981 г. законодателният орган на Израел прие закон, с който ефективно анексира Голанските възвишения, налагайки своите закони в региона. Организацията на обединените нации нарече решението „нищожно и без международно правно действие“.

Но през 2019 г., при тогавашния президент Доналд Тръмп, Съединените щати издадоха прокламация, в която признаха претенциите на Израел върху оспорваното плато.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли всяка идея за връщане на Голанските възвишения на Сирия, като каза пред репортери през 2021 г.: „Що се отнася до мен, Голанските възвишения ще останат завинаги част от държавата Израел, суверенна част. ”

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР