Твърденията за ефекта от тях са неубедителни и несигурниКомпютърните очила

...
Твърденията за ефекта от тях са неубедителни и несигурниКомпютърните очила
Коментари Харесай

Учени: Компютърните очила срещу синя светлина са безполезни

Твърденията за резултата от тях са неубедителни и несигурни

Компютърните очила с филтър за синя светлина може да се окажат пари напразно
(снимка: CC0 Public Domain)

Широко рекламираните очила за блокиране на синята светлина от компютърните екрани на процедура са безполезни, откри изследване въз основата на данни от десетки проучвания в разнообразни страни по света.

Търговци, лекари и пациенти се втурнаха да популяризират, предписват и носят очила със стъкла, за които се твърди, че блокират синята светлина. Както е известно, тази светлина е нездравословна за зрението и пречи на здравословния сън на хората.

Група учени от Австралия и Обединеното кралство се заеха да оценят успеваемостта на очилата. Оказа се, че няма надеждни данни за изгодите от сините филтри за очите, здравето и съня на потребителите, отбелязва NewAtlas в обява за изследването.

Изследователи от университета в Мелбърн, дружно с сътрудници от университета Монаш и градския университет в Лондон, проучиха 17 оповестени изследвания от 6 страни за потреблението на очила, блокиращи синята светлина. Проучванията включват от 5 до 156 участници и са извършени за интервал от един ден до пет седмици.
още по темата
В резултат на разбора, учените стигнаха до извода, че очилата, които би трябвало да блокират синята светлина, може да не дават отговор на заявките на рекламодателите и кабинетите за оптометрия. Ето за какво учените приканват експертите и потребителите да помислят два пъти при избора на очила с филтърни стъкла. Най-малкото може да си хвърлят парите напразно.

В оповестените проучвания учените не са разкрили безапелационни данни за резултата на филтрите за синя светлина в очилата върху цялостното здраве на очите, качеството на съня или зрителната успеваемост.

„ Резултатите от нашия обзор, основан на най-актуалните данни, демонстрират, че доказателствата за тези изказвания [за изгодите от филтрите за синя светлина] са неубедителни и несигурни “, споделя Лора Дауни, водещ създател на проучването.

„ Нашите резултати не поддържат предписването на лещи, филтриращи синя светлина. Тези резултати са значими за необятен кръг от заинтригувани страни, в това число офталмолози, пациенти, откриватели и обществеността ”, добавя Дауни.

Вероятно е належащо по-дълго и по-задълбочено проучване, с цел да се изследва въпросът по-подробно, само че даже наличните данни са задоволителни, с цел да създадат концепцията за пречистване на синя светлина съмнителна.

„ Количеството синя светлина, което очите ни получават от изкуствени източници, като компютърни екрани, е към една хилядна от това, което получаваме от естествената дневна светлина “, изясняват създателите.

Освен това лещите с филтър нормално филтрират към 10-25% от синята светлина, според от съответния артикул. За да филтрират повече синя светлина, лещите би трябвало да имат изразителен кехлибарен нюанс, което доста ще повлияе на цветовото усещане.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР