Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз (БФС), че недостигът

...
Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз (БФС), че недостигът
Коментари Харесай

Искри между Лекарския съюз и фармацевтите заради снабдеността с лекарства

Твърденията на управлението на Българския фармацевтичен съюз (БФС), че дефицитът на медикаменти се дължи на обстоятелството, че лекари изписват огромни количества от тях по телефона са неприемливи и не дават отговор на истината. Това споделя Българският лекарски съюз (БЛС) в своя публична позиция.
Лекарският съюз развива позицията си със следния въпрос: Колко от българските жители са получили медикаменти в аптека без да носят нужната за това рецепта?
 Сериозен дефицит на медикаменти по аптеките в Пловдив Сериозен дефицит на медикаменти по аптеките в Пловдив
За сериозен дефицит на медикаменти по аптеките в Пловдив сигнализира Димитрия Стайкова - ръководителят на Регионалната фармацевтична сътрудници...
" За никого не е загадка, че продажбата на медикаменти без наложителната за това рецепта е всеобща процедура. И в тази връзка по тематиката с презапасяването с лекaрства сме длъжни да поясним: Ролята на аптеките в системата на опазването на здравето и на работещите в тях фармацевти е да контролират точно този развой и да не позволяват извършване на покупки на медикаменти в огромни количества и продажбата на такива без предписания. Оправданието, че някой доктор е изписал 7 опаковки от даден антибиотик, е несъстоятелно, тъй като задачата на всеки фармацевт е да реши, съгласно медикамента и познанията си за него, продължителността на лекуването. А при положение, че изписаното количество не дава отговор на курса на лекуване, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество. Ролята на фармацевта е да се намеси точно в такива моменти и съгласно своите пълномощия да не позволява нарушение на разпоредбите ", написа в позицията.
БЛС пита и следното - при съществуване на всички регистрирани у нас лекарства в складовете на едро отговорността за обезпечаването им в аптечната мрежа е на самите аптеки.
" Ръководството на БФС разполага с информация за дефицит на медикаменти в аптечната мрежа въз основата на голям брой сигнали от аптеки и пациенти, като част от тези сигнали са отразени и в медиите. Нещо повече - две болнични лечебни заведения – в Горна Оряховица и Айтос също сложиха въпроса за дефицит на медикаменти, прилагани в лечебните схеми на лекуване на COVID-19. В контакт сме и с търговците на едро с медикаменти, и с някои производители. Част от тях оповестиха, че има нараснало търсене на някои артикули, които се употребяват в лечебните схеми за лекуване на COVID-19. Кой по-добре от фармацевтите, които са на първа линия в аптеките и дистрибуторите, които ги доставят знае има ли дефицит на медикаменти или не? Със сигурност това не е Българският лекарски съюз, който има други пълномощия и отговорности, които няма да разясня ", отговори проф. пред.
" Дали има дефицит или не, всеки един от нас може да откри, когато потърси, даже с рецепта, избрани лекарствени артикули. Достатъчно е единствено да прочете информацията, която се споделя в обществените мрежи от хора и медицински експерти. Към момента, заради свръхупотреба, в това число и заради свръхпредписване, се следят усложнения в намирането на някои медикаменти и аптеките получават отводи от търговците на едро, които също разполагат с лимитирани количества, само че се стараят да наваксат неналичията. Дори министърът на опазването на здравето (11 ноември)  призна, че има дефицит на нискомолекулни хепарини и обезпечаването на тези артикули за бременни дами с вродена или добита тромбофилия беше предмет на вчерашната тричасова среща в Министерството на здравеопазването. Ако имаше задоволителни количества от тези артикули, щеше ли да се постанова провеждането на такава среща и въвеждането на специфичен ред, в опит да се обезпечат нужните количества най-малко за бременните дами ", попита проф. Сербезова.
" Нека подчертая, че в аптеките не се продават, а се отпускат лекарствени артикули с подобаващата фармацевтична консултация и грижа. Част от тези медикаменти са без лекарско наставление, друга – изисква рецепта, не SMS, Viber и други нетрадиционни канали за връзка с фармацевта. Поне по този начин изисква настоящото все още законодателство, което суматохата от болест с COVID-19 не е отменила ", добави тя.
 Експерт: Снимка по вайбър не е електронна рецепта Експерт: Снимка по вайбър не е електронна рецепта
„ Намираме се в условия на недостиг и складовете доставят на аптеките до 10 кутии азитромицин на седмица. Няма с какво да се лекува...
Какви са заплахите от свръхупотреба на антибиотици?
Проф. Сербезова обърна внимание и към наболелия проблем за прекомерната приложимост на антибиотици: " Фармацевтът е най-достъпният медицински експерт (по определение от Световната здравна организация) и е последното звено от системата на опазване на здравето, което има шанса и професионалната отговорност да предотврати неточности в лекарствената приложимост. Проучвания на лекарствената приложимост в Европейски Съюз демонстрират, че постоянно на децата се предписват антибиотици без да е належащо, като по този метод се усилва рискът от антимикробна устойчивост в ранна възраст. Всеки един медицински експерт би трябвало да преразгледа практиката си на определяне на антимикробни средства, с цел да бъде сигурен, че не предписва повече антимикробни средства, в сравнение с е належащо, както и да употребява всички налични ефикасни средства за профилактика на микробните инфекции.
Антимикробната устойчивост е проблем за публичното опазване на здравето в международен мащаб, тъй като лимитира до най-малко опциите за ефикасно лекуване на някои инфекции. Пандемията от COVID-19 е следващото предизвикателство, обвързвано със свръхупотреба на антибиотици. Още повече в този момент е належащо да разберем комплицираната връзка сред вирусните и бактериалните инфекции. Някои признаци на COVID-19 имитират бактериална зараза. Само 8 на 100 от приетите в болница пациенти с COVID-19 обаче имат бактериална или гъбична и нфекция, само че 72% от тези пациенти получават антибиотично лекуване. Както е маркирано и в мнението на БЛС, фармацевтите имат нужните знания за медикаментите, с цел да се намесят професионално, съгласно своите пълномощия в случаите, в които предписанието не дава отговор на нормалната дълготрайност на лекуването. Това обаче мъчно може да се случи, когато медикаментите са " предписани " по телефона – процедура, за която оповестяват доста пациенти .

Повече отвсякога, тъкмо в този миг на пандемия е належащо медицинските класи да работят в равноправно съдействие
 МБАЛ Айтос е без медикаменти за COVID-19, доставяли им по-малко от поръчаните количества МБАЛ Айтос е без медикаменти за COVID-19, доставяли им по-малко от поръчаните количества
МБАЛ Айтос е без медикаменти за COVID-19, доставяли им по-малко от поръчаните количества от две седмици. Това стана ясно от думите на дир...
А какво следим? Преди месеци бяхме очевидци по какъв начин управлението на Българския лекарски съюз нахока фармацевтичното съсловие, като документално, в намерено до медиите известие изясни, че фармацевтите не са квалифицирани (нищо че съгласно Световната здравна организация същите са най-достъпните медицински експерти и най-хубавите специалисти по лекарствата) и съгласно същото това управление задачата на фармацевтите е единствено да извършват " заповеди ". Преди седмица прочут български доктор сподели, че студентите по медицина могат да се " изучат " за медицински сестри за две седмици (нищо, че експертите по здравни грижи учат за това 4-5 години). А през днешния ден от Българския лекарски съюз заявиха, че " за никого не било загадка, че продажбата на медикаменти без наложителната им за това рецепта е всеобща процедура ". Дали е всеобща процедура или не, подготвеност да даде такова мнение има единствено Изпълнителната организация по медикаментите към министъра на опазването на здравето. Фармацевтите са на първа линия, изправени пред страховете и упованията на хората, не абдикират от отговорностите си, не сложиха надписи, че в аптеките може да влизат единствено здрави хора (каквито известия има в доста медико-консултативни центрове) и постоянно заради всеобща процедура да се предписва по телефон са сложени пред моралния избор да нарушат закона (за което понасят последствията) или да върнат човек, който действително е в потребност за медикаменти, само че му е отхвърлен обзор . Преди месеци военачалник Мутафчийски заплаши, че ще се лишават лицензи на аптеки, в случай че се отпускат медикаменти по лекарско наставление без рецепта, през днешния ден Българският лекарски съюз чака това да се случва, тъй като било " всеобща процедура ".

Междувременно, макар че не можете да си намерите медикаментите, които са ви предписани, една асоциация на производители твърди, че дефицит няма. Но освен на техни артикули, а въобще нямало дефицит. Че и риск от дефицит няма...Отново образец за излизане отвън обсега на подготвеност.

Изобщо, правилото на екипната работа на всички медицински експерти е причина за сполучлива и ефикасна пациент-центрирана система и е време да го осъзнаем. Всеки да се занимава и дава мнения по това, за което е учил, от което схваща и което работи. Това изискуем на обществото. Нищо по-малко от истината и най-хубавата грижа, на която сме способни. В рамките на своите компетентности. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР