Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, че УБМАЛСМ

...
Твърденията на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, че УБМАЛСМ
Коментари Харесай

“Пирогов”: Твърденията на здравния министър не отговарят на реалното финансово състояние на болницата

Твърденията на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, че УБМАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ ЕАД ” e в неприятно финансово положение не дават отговор на действителното финансово положение на лечебното заведение. Това съобщи впозиция, изпратена до медиите, изпълнителният шеф на болничното заведение доктор Валентин Димитров, заяви Българска телеграфна агенция.

Към момента лечебното заведение е измежду лечебните заведения, чиито задължения са стопени и няма нито лев просрочия, написа Димитров и добавя, че откогато е шеф, болничното заведение е изведена на облага. Към ноември 2023 година болничното заведение е на облага в размер на 1 012 000 лева, а Националната здравноосигурителна каса дължи на „ Пирогов “ 5 087 000 лева за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лева - от остарели години, а останалите са от тази година.

Всякакви останали изказвания са погрешни и за жалост са опит за внушения в безспорен прорез с истината, декларира в позицията си изпълнителният шеф на „ Пирогов “.

Валентин Димитров изяснява, че се е виждал с проф. Христо Хинков в качеството му на министър единствено един път, като го е срещнал с настоящото положение на „ Пирогов “ и му е показал подхванатите ограничения за подобряването на ситуацията на болничното заведение.

Към 30 юни 2022 година заварих болница „ Пирогов “ със загуби в размер от 2 675 000 лева и просрочени отговорности към снабдители в размер на 17 460 000 лева, показва още той в позицията и добавя, че година по-късно, към 30 юни т.г., болница „ Пирогов “ е на облага 307 000 лева и няма просрочени отговорности. Към 30 октомври 2023 година облагата е в размер над 1 млн. лева и болничното заведение няма просрочени отговорности към снабдители.

Тези финансови резултати са реализирани, макар че загубите в интензивните браншове единствено за първата половина на тази година са в размер на над 5 млн. лева, а единствено в детския натоварен бранш са 2 593 000 лв.. От това се вижда, че интензивното лекуване на деца и възрастни се дотира от печелившата активност на болничното заведение.

Д-р Димитров споделя още, че одитен отчет, за какъвто приказва здравният министър, не му е връчван и не може да го разяснява.

По-рано днесздравният министър съобщи, че одит, осъществен в болница „ Пирогов “ в интервала юни 2022 – юли 2023 година, демонстрира финансови нарушавания в лечебното заведение. Болницата е в неприятно финансово положение, добави той и уточни, че чака и прокурорски инспекции. Докладът е показан на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, ръководител на комисията. Предстои диалог с шефа на болничното заведение поради този одит, сподели още проф. Хинков.Темата разяснява и ръководителят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов.Констатациите в „ Пирогов “ подлежат на инспекция от външен одит, зървам политически апетити към поста на шефа, сподели той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР