Твърденията, че шведската компания за отбрана и сигурност Сааб е

...
Твърденията, че шведската компания за отбрана и сигурност Сааб е
Коментари Харесай

Сааб отхвърли твърденията, че е подкрепяла кампанията на Румен Радев

Твърденията, че шведската компания за защита и сигурност " Сааб " е подкрепяла кандидат-президентската акция на Румен Радев са безусловно погрешни ". Така Красимира Стоянова, вицепрезидент в " Сааб ", шеф за Централна и Източна Европа разяснява пред " Дневник " изказванията на депутати от ГЕРБ от дебатите в Народното събрание за отчета на комисията проверяваща процедурата за избор на изтребител.

" Мотивиран е с потупване по рамото, не е взел 5 млн., да не си помислите нещо, " сподели Антон Тодоров за президента, който като пълководец на Военновъздушни сили е управлявал плана. Владимир Тошев (ГЕРБ) пък зададе риторични въпроси за това по какъв начин е финансирана кандидатпрезидентската акция на Радев и " има ли грипенски пари вътре ".

" Бих желала да посочи, че " Сааб " не поддържа ожесточената конкуренция и нашият бизнес постоянно се е отличавал с високо качество и уместност. Всичко останало е в несъгласие с нашите строги стандарти и е изцяло неприемливо. Важно е да напомним, че в тази ситуация с България приказваме за междуправителствено съглашение, което ще бъде подписано без медиатори, непосредствено сред България и Швеция ", сподели Стоянова.

Стоянова не е съгласна и с изказванието на депутата Христо Гаджев (ГЕРБ), че защото отговорите на уточняващи въпроси заложени от полковник Белкинов са подписани от Lennart Sindahl консултант на CEO в " Сааб ", а не от представител на Швеция, това би трябвало да направи офертата невалидна. Гаджев е заместник-председател на комисията за изтребителите. " Нашата оферта дава отговор изцяло на условията, заложени в настояването за оферта (Request for Proposal).

" Сааб " е дала отговор и на всички спомагателни претенции за разяснения ", сподели Стоянова. Тя разясни, че във връзка с България шведското държавно управление е сключило съглашение със " Сааб ", съгласно което Сааб е трябвало да приготви отговора на настояването за оферта и да го изпрати. " Сааб е в непрекъснат разговор с шведската Агенция за отбранителна аквизиция (FMV) и с шведското държавно управление по отношение на нашата оферта. FMV и шведското държавно управление ще се включат интензивно, когато договарянията по възможен контракт преминат в идната фаза. Потенциалният контракт би могъл да бъде сред България и Швеция като " Сааб " ще има функционалността на снабдител на шведското държавно управление. Такава процедура е изцяло транспарантна, отчетна и може елементарно да се управлява от двете страни по контракта ", сподели Стоянова в отговор на въпроси на " Дневник ".

От отговора на вицепрезидента на " Сааб " се схваща, че компанията и шведското държавно управление ще се срещнат с условията, свързани със идващите стъпки от процедурата. Според решението на комисията планът би трябвало да бъде гледан още веднъж от Народното събрание, като в конкуренцията ще се включи и нов F-16 Viper от Съединени американски щати, за който намерено лобират от ГЕРБ. " Много е значимо процесът да продължи да бъде транспарантен и в сходство с интернационалните стандарти, " обявиха от " Сааб ".

Красимира Стоянова сподели, че още, че изказванията, че Gripen не е оперативно съчетаем с НАТО, са погрешни. " Gripen се употребява от НАТО в интервенции в доста страни и е на въоръжение в страните-членки на Алианса Чехия и Унгария. Gripen е изцяло оперативно съчетаем с НАТО. Участвал е в интернационалните интервенции на НАТО и понастоящем се употребява в настоящите задачи на НАТО по Еър полисинг над Балтийските страни и Исландия ", подсети Стоянова.

Според " Сааб ", шведското предложение за нови изтребители Gripen C/D изцяло дава отговор на националните ползи на България и на района в областта на защитата и сигурността. " Gripen е най-модерният многоцелеви изтребител на въоръжение през днешния ден и е най-ефективният във връзка с експлоатационните разноски военен аероплан. Швеция може да достави първия изтребител в период от 18 месеца след подписването на контракта.

Времето за доставка несъмнено е едно от най-силните конкурентни преимущества на шведската оферта. Шведското държавно управление и " Сааб " са подготвени да предложат гъвкава скица за заплащане в сходство с опциите на българския бюджет ", сподели още Стоянова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР