Твърденията, че има опасност територии в Пирин да бъдат заличени

...
Твърденията, че има опасност територии в Пирин да бъдат заличени
Коментари Харесай

Евдокия Манева: Според ЮНЕСКО в буферната зона в Пирин може да се строят ски съоръжения

Твърденията, че има заплаха територии в Пирин да бъдат заличени от листата на ЮНЕСКО за предпазените територии са спекулации, изясни някогашният екоминистър Евдокия Манева в предаването „ Тази заран “ по bTV.

На вчерашната кръгла маса за създаване на втори кабинков въжен превоз в Банско „ бяха прочетени извадки от комисиите на ЮНЕСКО, които са инспектирали буферната зона, в която те, в своето умозаключение, споделят, че в тази зона може да се строят ски и спортни уреди “, уточни тя.

В мнението си експертите на ЮНЕСКО, установяват, че положението на парка е положително, добави Манева.

Тя дефинира като неуместен аргумента на правозащитните организации да бойкотират вчерашната среща.

Еколозите показаха, че са били поканени късно и не са имали време да се приготвят. Всички присъстващи бяха поканени късно, уточни Манева и добави, че полемиката в действителност се води към този момент 8 – 10 години.

По думите ѝ в листата въпроси на екозащитниците има повече стопански, в сравнение с екологични въпроси.

На срещата през вчерашния ден не се е обсъждало би трябвало или не втори въжен превоз, нито е вземано решение, посочи тя. Обсъждаха се два документа – актуализацията на концесионния контракт, тъй като там има избрани грешки, въпроси, които пораждат както основателни възражения, по този начин и редица спекулации, и смяната на проекта за ръководство и то единствено в частта, която се отнася до режимите в туристическата зона, с цел да може нещо да се предприеме в ски зоната, в това число някои по-мащабни осъвременявания на структури и уреди.

Проблемите с концесионния контракт са, че към този момент не дава отговор на актуалното законодателство, посочи Манева. Той се ползва към този момент 17 години и е посочил, че има избрани несъответствия.

Вижте целия диалог във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР