"Твърдението е фактически невярно и крещящ пример за исторически ревизионизъм

...
"Твърдението е фактически невярно и крещящ пример за исторически ревизионизъм
Коментари Харесай

Американският еврейски комитет: Русия изопачава историята

"Твърдението е в действителност погрешно и фрапантен образец за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма ", декларира ръководителят на авторитетната еврейска организация Дейвид Харис в специфична декларация .

По думите му Москва желае да си припише заслугите на българите за спасяването на евреите през Втората международна война.

"Това е още един образец за съветски опити за изкривяване на историята и интервенция в живота на съседите и някогашните сателитни страни ", акцентира Харис.

Признавайки решаващия принос на Съюз на съветските социалистически републики за разгрома на нацистка Германия и многото дадени жертви, той декларира още:

"Напълно разбирам, че България беше част от Оста (заедно с Германия, Италия и Япония - б.р.) и затова от неверната страна на войната. Но - и това е огромно "но ", макар присъединението си към Берлин, България се подвигна през 1943 година да направи нещо удивително - да се опълчи на нацистките заповеди и да отбрани съвсем 50 000 български евреи от депортиране и съвсем несъмнено заличаване ".

Шефът на организацията напомня, че от Македония и Гърция са депортирани 11 000 евреи.

"Въпреки всички неоценими дейности на Русия да бъде надвит нацисткият режим, свидетелствата за гневния предвоенен и следвоенен антисемитизъм на руския водач Йосиф Сталин са неоспорими, каквито са и свидетелствата за възпрепятстване на емиграцията на евреите и в двата интервала ", акцентира Дейвид Харис.

В декларацията се акцентира, че министър председателят Бойко Борисов е поканен на международен конгрес в Йерусалим следващата година, когато се навършват 75 години от спасяването на българските евреи.

Вчера някогашният български дипломат в Москва Илиян Василев разяснява пред Дир. бг, че Русия търси метод да дестабилизира България поради задачата й да интегрира Западните Балкани в Европейски Съюз .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР