Туската атомна корпорация Росатом“ подкрепи балетния шедьовър Баядерка“, поставен на

...
Туската атомна корпорация Росатом“ подкрепи балетния шедьовър Баядерка“, поставен на
Коментари Харесай

„Росатом“ подкрепи балета „Баядерка“ на българска сцена

Туската атомна корпорация „ Росатом “ поддържа балетния шедьовър „ Баядерка “, подложен на българска сцена и зарадва стотици ценители на балетното изкуство. За представлението в София особено гостуваха и звездите на международния балет Светлана Захарова и Денис Родкин - солисти от трупата на Болшой спектакъл. Кариерата на Захарова и Родкин минава и до през днешния ден през сцените на оперните театри в Съединените щати, Миланската „ Ла Скала “ и редица други европейски страни. „ Баядерка “, по музика на Лудвиг Минкус и хореография на гения Мариус Петипа, бе подложен на сцената на Софийската опера и балет.

„ За никого не е загадка близостта сред съветския и българския народ. Ние си сътрудничим с България в региона на атомната енергетика повече от половин век. Но в областта на културата и изкуството нашето другарство е още по-дълго. За „ Росатом “ е извънредно наслаждение да спонсорира представянето на балета „ Баядерка “ на българска сцена “, съобщи Вадим Титов, шеф на „ Росатом Централна Европа “. По думите му, сполучливото партньорство, което България и Русия са построили през годините, е допустимо с помощта на високия професионализъм на българските и съветските експерти, културната непосредственост и атмосферата на доверие. „ Като виновен сътрудник „ Росатом “ обръща особено внимание на благотворителните стратегии в районите, където развива своята активност. Преди година подарихме на град Козлодуй детска площадка. Сега с финансовата поддръжка на „ Русатом Сервис “ в града ще бъде издигнат и актуален състезателен комплекс, който ще бъде наличен за всички искащи. Вярваме, че балетът „ Баядерка “ с присъединяване на такива звезди като Светлана Захарова и Денис Родкин е донесъл доста приятни мигове на българските фенове “, сподели още Титов.

Диригент бе Павел Клиничев, щатен диригент на Болшой спектакъл с богата интернационална кариера в оперните театри в Съединените щати, Южна Корея, Италия, Германия, притежател на редица интернационалните и национални награди. За първи път считаният за най-значим балетмайстор и хореограф в историята на балета Мариус Петипа слага „ Баядерка “ в далечната 1877 година в Санкт Петербург. Първоначално е умислен като бенефисен театър за примата на Имперския съветски балет Екатерина Вазем, само че с времето се трансформира в класика. „ Баядерка “ е един от най-значимите балети и дружно с " Лебедово езеро " е в основата на триумфа на Мариинския спектакъл.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР