Турция започва да полага тръби в рамките на проекта за

...
Турция започва да полага тръби в рамките на проекта за
Коментари Харесай

Турция започва да полага тръби в рамките на проект за добив на газ в Черно море

Турция стартира да поставя тръби в границите на плана за рандеман на природен газ в Черно море с местонаходище Сакария, оповестява през днешния ден турският проправителствен в. " Йени шафак ", представен от Българска телеграфна агенция.

Утре - на 10 юни, ще стартират работите по полагане на тръбите на 170-километровия газопровод на дълбочина до 2 километра. Планира се работите да приключат в границите на пет месеца, показва изданието.

Полаганате на тръбите ще се прави със специфичните плавателни съдове " Касторо-10 " и " Кастроне ".

Миналата седмица " Касторо-10 " дойде на черноморското пристанище Фильос. Корабът " Кастроне " към момента се намира в Източното Средиземноморие и се чака да дойде в Турция през юли. Общо 20 плавателни съда и над 4 хиляди души ще вземат участие в работите по полагането на тръбите, написа " Йени шафак ".

Очаква се добивът на газ от местонаходището Сакария да стартира през първото тримесечие на 2023 година Първоначално се възнамерява да се добиват до 10 милиона куб. м. газ за денонощие или 3,4-4 милиарда годишно. Към 2027-2028 година се чака на ден да се добиват до 40 милиона куб. м. газ на ден и надлежно до 15 милиарда куб. м. газ годишно.

През 2020 година турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че в Черно море са открити залежи на газ с планирани ресурси в размер на 540 милиарда куб. м. Смята се, че в най-голямо находище Сакария има над 400 милиарда куб. м. газ. Турция възнамерява да влага към 10 милиарда $ за създаването на находищата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР